Çocuklar için mindfulness egzersizleri arasında her çocuğa uygun bir egzersiz bulabilirsiniz. Mindfulness egzersizleri yapmak stresi, kaygıyı azaltmaya, ayrıca da konsantrasyonu artırmaya yardımcı olur. Şunu unutmamalıyız ki çocuklara yavaşlamayı öğretmek önemli.

Öncelikle çocuğun özelliklerini, ihtiyaçlarını, becerilerini göz önünde bulundurun. Kimseyi zorlamayın. Çünkü bu bir sınav değil, bir gösterge değil. Yetişkinlerin bilgece farkındalığı (mindfulness) nasıl zamanla gelişebiliyorsa çocukların da zamanla gelişecektir.

Önce mindfulnessın ne olduğunu öğrenmek isterseniz Mindfulness Nedir? yazısına tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Gün içerisinde yapabileceğiniz 11 mindfulness egzersizine ulaşmak isterseniz de buraya tıklayın.

1) Görme Oyunu

Çocuğunuzdan bir dakika boyunca sessizce etrafına bakmasını isteyin. Bulunduğu ortamda daha önce fark etmediği neler var bunları fark etsin. Belki bir eşyayı daha önce fark etmemiştir. Ya da ufak detaylar da olabilir. Örneğin halının desenini ya da halıdaki bir lekeyi daha önce fark etmemiş olabilir. Bir dakikanın sonunda ilgisini çeken yeni şeyleri anlatmasını isteyin.

2) Okyanus Nefesi

Çocuğun rahat bir pozisyonda oturmasını ya da uzanmasını isteyin. Eller rahat, dizlerin üstünde ya da yanlarda. Yavaşça burnundan nefes almasını söyleyin. Dudaklarını bir pipete üfler gibi büzmesini ve bu şekilde nefesini vermesini söyleyin. Yavaş ve düzenli nefesin okyanus dalgaları gibi duyulduğunu belirtin. Yavaşça kıyıya vuruyor gibi… Bu şekilde nefes alıp vermeye, okyanus sesi çıkarmaya devam etsin. Bunu 1-2 dakika boyunca yapabilirsiniz.

3) Hissetme Egzersizi

Çocuklar için mindfulness egzersizleri yetişkinler için olanlardan çok da farklı değil aslında. Örneğin bu egzersiz yetişkinler için hazırladığımız listede de var. Tutmanın farklı hissettireceği objeleri toplayın. Mesela tüy, taş, bilye, ataş ya da evde bulabileceğiniz ilgi çekici dokuda herhangi bir şey. Çocuğa bir objeyi verin ve o objeyi tutmanın nasıl bir his olduğunu anlaması için fırsat verin. Dokusu elinde nasıl bir his bırakıyor? Yumuşak mı? Sert mi? Soğuk mu? Sıcak mı? Şekli nasıl? Daha sonra hissettiklerini anlatmasını isteyin.

4) Stres Topu Yapma

Eğer kirlenmeyi sorun etmiyorsanız ya da temizleme imkanınız varsa bu etkinliği de yapabilirsiniz. Stres topu yapmak için çocuğa balon, un ve huni verin. Küçük boncuklar, pirinç, mercimek ya da herhangi küçük parçalı maddeyi doldurma malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Balonları iç içe geçirerek iki kat elde edin. Böylece balonu 2 kat olacak şekilde daha sağlam bir stres topu elde edebilirsiniz. Huni aracılığıyla içini doldursun ve son olarak balonu bağlayın. Stres topunu elde ettikten sonra hissetme egzersizinde kullanın.

5) Vücudu Sıkma Egzersizi

Çocuğun rahat bir pozisyonda oturmasını ya da uzanmasını isteyin. Her bir kasını sırayla sıkmasını ve rahatlatmasını söyleyin. Her sıkma yaklaşık 5 saniye sürebilir. Sıkıp rahatlattıktan sonra her bir rahatlamanın nasıl hissettirdiğine odaklanmasını isteyin. Çocukların bu egzersizi anlamaları için aşağıdaki somut örnekleri görselleştirmelerini isteyin.

  • Sanki ayaklarınla yerden kalem almaya çalışır gibi ayaklarını kıvır, sık.
  • Parmak ucuna kalkıp bir yere yetişmeye çalışıyor gibi bacaklarını sık, ger.
  • Sanki dar bir yerden geçecekmiş gibi karnını içine çek, sık.
  • Ellerini yumruk yap ve bir portakalın suyunu iyice sıkıyor gibi yap.
  • Burnunun ucuna bir böcek konmuş ve ellerini kullanmadan ondan kurtulmaya çalışıyor gibi yap. Yüzünü iyice sıkıştır ve uçması için çeneni kullan.

6) Dinlemenin Gücü

Çan, rüzgar çanı ya da uzunca ses çıkaran herhangi bir müzik aleti ile ses çıkarın. Çocuktan dinlemesini ve sesi artık duyamadığında elini kaldırmasını isteyin. Ses durduktan sonra bir dakika boyunca duyduğu diğer sesleri dinlemesini isteyin. Bir dakikanın sonunda hangi sesleri duyduğunu anlatmasını isteyin. Şunları sorabilirsiniz: Kolay mıydı, zor muydu? Dikkatin dağıldı mı? Vücudun nasıl hissetti? Doğru cevap olmadığını unutmayın. Unutmayın önemli olan tüm yaşadıklarımızı fark edip, kabul etmek.

çocuklar için mindfulness egzersizleri

7) Örümcek Adam Duyuları

Örümcek Adam’ın süper güçlerinden biri duyularının çok hassas olmasıdır. Çok iyi duyar, görür, koklar tıpkı bir örümcek gibi. Hava güzelse çocuğu dışarı çıkarın ve çimlere uzanın. Örümcek duyularını aktive etmesini isteyin. Sırayla tüm duyuları sesli bir şekilde söyleyin (görme, duyma, koklama, dokunma, tatma). Söylediğiniz duyuyla ilgili fark edebileceklerini fark etmesini isteyin. Daha sonra sıradaki duyuya geçin. Ayrıca, bu egzersizi farklı ortamlarda da yapabilirsiniz.

Hissettiklerimize dikkat ettiğimizde şimdiki ana geldiğimizi, bunun zihni sakinleştirdiğini, pratik yaparak şimdiki anda olma becerilerimizin gelişebileceğini anlatabilirsiniz.

8) Nefes Arkadaşı

Yatmasını söyleyin. En sevdiği ayıcığını ya da pelüş oyuncağını karnına koyun. Siz 3e kadar sayarken derin nefes almasını söyleyin. Daha sonra nefes vermesini söyleyin, siz 4e kadar sayarken. Nefes alıp verirken birlikte ayıcığın yükselişini ve düşüşünü izleyin. 5-10 kere tekrarlayabilirsiniz.

9) Dört Rengi Bul

En sevdiği 4 rengi söylemesini isteyin. Daha sonra çevrede bu renklerde neler var fark etmeye çalışın. Benzer olarak şekiller için de bu etkinliği yapabilirsiniz. Dikdörtgen masa, yuvarlak saat gibi. Bu şekilde etrafı fark edip, ana dönebilirler.

10) Odaklanma Çiçeği

Bu egzersiz de bir şeyleri görmeye yardımcı olur. Öncelikle odaklanmak için bir bitki ya da çiçeği alın. Rahat bir pozisyonda oturun. Gözlerinizi kapatın. 5 kez derin nefes alın ve verin. Boynunuzu, omuzlarınızı rahatlatın ve gözlerinizi açın. Canlı bitkiye çok yakından bakın ve ayrıntıları fark etmeye çalışın. Renklere, kokuya, desenlere, dokusuna dikkat edin. Daha önce fark etmediğiniz neler fark ediyorsunuz? Bu sizi nasıl hissettiriyor? Çocuklarla beraber bu etkinliği yapın ve üzerine konuşun.

çocuklar için mindfulness egzersizleri

Umarım çocuklar için mindfulness egzersizleri içeriğini beğenmişsinizdir. Egzersizleri yaparsanız bizimle paylaşmayı unutmayın. Yorumlarınızı bekliyoruz. Sizin çocuklarla yapmayı sevdiğiniz başka anda kalma etkinlikleri var mı? Bizimle paylaşın 🙂

Yeni yazılardan anında haberdar olmak için bizi Instagram‘dan takip edebilirsiniz.