Ayvalık gezi rehberi ile sizlerle Ayvalık’ta nereler gezilir, nerede ne yenir gibi deneyimlerimizi paylaştığımız bir yazı olacak. Öncelikle Ayvalık yaz ayları ne kadar sıcak geçse de denizi çok da ısınmayan bir yer. Ayvalık’ta genellikle deniz temmuz ayında ısınır ağustosta tekrar soğumaya başlar. Haziran ve eylülde ise oldukça soğuktur. Ancak soğuk denize alışık olanlar soğuğa aldırış etmeden denize girebilir. 🙂 Bu sebeple denizin soğuk olacağını bilerek gitmekte fayda var. Bunlara ek olarak bir de Ayvalık’ın esintisi meşhurdur. Lodosa yakalanırsanız eğer sahilde kumların teninize hızla çarptığını deneyimleyebilirsiniz. Özellikle mevsimlerin değişmesinden ötürü bu sene eylülde bile lodos vardı. Ayvalıklı herkes normalde lodosun eylüle kalmadığını söyledi. Bunların hepsi bir kenara yine de lodosuyla soğuk suyuyla Ayvalık çok güzel. 🙂
Ulaşım
Ayvalık’a uçak ile gelmeyi tercih ederseniz Balıkesir, Edremit havalimanından Balıkesir toplu taşıma servisleri ile Ayvalık’a gelebilirsiniz. Araba ile gelecekseniz Ankara’dan Ayvalık 8 saat sürüyor. Ankara’dan gelirken Bursa’yı geçtikten sonra Burhaniye’ye kadar yeni bir otoban açılmış. Otoban yolu kısaltıyor oldukça da kolaylaştırıyor. Otobanda her 15-20 kilometrede bir tesis yapmışlar. Bu da her ihtiyacınızı karşılayabilmenizi sağlıyor. Araba ile gelmeye otopark bulur muyuz diye tereddüt eden varsa eğer genellikle otellerin kendilerine ait otoparkı oluyor. Ayvalık merkezde tam çarşının içerisinde park yeri sıkıntılı ancak gezilecek yerlerde otopark sıkıntısı yok.
Konaklama
Basit bir şekilde düşünürsek Ayvalık’ta konaklama yapmak için 2 farklı bölge var. Biri Sarımsaklı biri ise Cunda Adası. Kalacağınız yeri Ayvalık’ta daha çok nereye gitmek istediğinize ne yapmak istediğinize göre seçebilirsiniz. Örneğin genellikle Cunda’daki restoranları, kokteyl barları merak ediyorsanız Cunda’da kalmak daha mantıklı. Ama daha çok denize gireyim, dinleneyim diyorsanız Sarımsaklı’da kalmak daha mantıklı. Biz Cunda’da daha çok vakit geçirmek istediğimiz için Cunda’da bir otel tercih ettik.
Alibey-Han Otel
Eğer ki Cunda’da kalmak isterseniz ve otelinizin havuzlu ya da lüks olması gibi istekleriniz yoksa önerimiz kesinlikle Alibey-Han Otel. Fiyat olarak oldukça makul ve yeni açılmış bir otel. Otelin otoparkı mevcut. Oldukça iyi bir konumda. Yürüyerek 2 dakika içerisinde sahile ulaşabiliyorsunuz. Sabah serpme kahvaltısı var. Odalar gayet geniş ve tertemiz. Biz eylül ayının ortasında gittiğimiz için otel bomboştu. Odaların ve otelin sabah temizliğini görme fırsatımız oldu. Perdelere kadar her şeyi yıkıyorlar. Yani temizlik konusunda içiniz rahat olsun. Her şeyiyle tavsiye ettiğimiz bir otel kesinlikle tercih edebilirsiniz.
Özerbey Konağı
Yine makul fiyatlı bir otel alternatifi Özerbey Konağı. Adı üstünde konak olduğu için yapı olarak eski bir otel burası. Bu sebeple odalar eski tabi ki. Otopark mevcut. Alibey-Han Otel’e göre konum olarak bir tık daha uzak ama yine merkezi sayılabilecek bir konumda. Yürüyerek 5-10 dakikada Cunda limana çıkabiliyorsunuz. Sadece yürüme yolu biraz ıssız. Gece geç saatlerde karanlık bir yoldan yürümeniz gerekiyor. Sabah açık büfe kahvaltı mevcut. Negatif özellikleri arasında odaların çok küçük olması var. Şöyle düşünün o kadar küçük ki valizlerinizi koyacak yer yok. Eğer yere açarsanız yerde basacak yer kalmıyor. Bir de odalar o kadar dip dibe ki yan odada kalan kişinin alarmını duyabiliyorsunuz. Sanırım Cunda’daki eski otellerin genel bir özelliği bu. Bunlar dışında pozitif özelliklerinden de şunları söyleyebilirim; bahçesi ve kahvaltısı. Kahvaltıyı sabah zeytin ağaçlarının altında gölgede serinlikte yapıyorsunuz. Termos ile çay var. Kahvaltıdan sonra türk kahvesi ikram ediyorlar.
Kapya Cunda
Kapya Cunda ise yukarıdaki iki alternatiften maliyet olarak daha yüksek bir otel. Ancak oldukça güzel bir otel. Booking’de ve Tripadvisor’da en iyi otellerden seçilmiş bir otel. Konumu oldukça merkezi. Cunda’daki birçok mekana yürüme mesafesinde. Odalar oldukça modern ve yeterli. Otoparkı, kahvaltısı ve havuzu mevcut. Kokteylleri de uygun fiyatlı ve lezzetli. Bütçenize uygunsa kesinlikle burayı tercih edebilirsiniz.
Kesinlikle Tercih Etmeyin: Q Cunda Otel
Bu otelin ismini yazıda geçirmek bile istemezdim. Ancak yazımızı okuyan ve bu otele bakan birisi olursa diye eklemek istedim. Bu oteli sakın ama sakın tercih etmeyin. Deniz kenarında kahvaltısıyla göze hitap etse de konaklama açısından berbat bir otel. Temiz değil aksine inanılmaz pis. Odalar rutubet kokuyor ve duvarları çatlak. İşletmeci sizi asla umursamıyor. Bu sebeple bu otele sakın gitmeyin.
Ayvalık Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler
Cunda Adası
Cunda Adası’nı zaten başlı başına gezmelisiniz. Bence her bir sokağa girip çıkmalısınız. Tüm sokaklar ayrı bir güzellikle dolu.
Taksiyarhis Kilisesi (Rahmi Koç Müzesi)
Burası tarihi çok eskilere dayanan bir kilise aslında. Sonrasında restore edilerek Rahmi Koç müzesine dönüşmüş. Oldukça merkezi bir konumda. Cunda’da sokaklarda dolanırken yanlışlıkla karşısına çıkabilirsiniz bile. Salı ile pazar günleri 10 ile 17 saatleri arasında açık.
Aşıklar Tepesi – Kent Kitaplığı
Burası da Koç tarafından restore edilmiş bir kütüphane. Aşıklar tepesi denmesinin sebebi sanırım tüm Cunda Adası’nı tepeden görebildiğiniz bir yer olması. Manzara oldukça güzel. Aynı zamanda kütüphanede bir kafe var. Orada manzaraya karşı oturup bir şeyler içebilirsiniz. Kütüphanenin tam önüne kadar araba ile çıkabilirsiniz. Yalnızca dönerken geldiğiniz yoldan dönmekte fayda var çünkü kaybolursanız Cunda’nın daracık sokaklarına girmek durumunda kalabilirsiniz.
Un Değirmeni
Kent Kitaplığı’ndan bakınca görebileceğiniz un değirmeni de çok eskiden kalmış bir yapı. Araba yolu var gibi görünüyor ama sakın arabayla gitmeye çalışmayın. Eğer yakından görmek isterseniz yürümenizi öneririm.
Ayvalık Merkez
Merkeze inip yine sokakları dolaşmanızı öneririm. Perşembe günleri merkezdeki sokaklarda pazar kurulur. Sabuncugil Ayvalık’ın ünlü zeytin ve zeytinyağcılarındandır. Sabuncugil’in fabrika satış mağazasına uğrayıp alışveriş yapabilirsiniz. Deniz kenarındaki kafelere, restoranlara oturup çay kahve içebilirsiniz.
Şeytan Sofrası
Şeytan Sofrası Ayvalık’ın ünlü gezilecek yerlerinden bir tanesi. Cunda’dan Sarımsaklı’ya doğru yoldan gitmeniz gerekiyor. Burası da bir tepe aslında. Manzarası oldukça güzel. Buradan Midilli’yi ve Ayvalık adalarını görebilirsiniz. Aynı zamanda buranın bir hikayesi var elbette. Giderseniz büyük bir ayak izi göreceksiniz. İnsanlar ayak izine para atarak dilek diliyor.
Ne Yenir, Nerede Yenir?
Ayvalık gezi rehberi demişken Ayvalık’ta nerede ne yenir bahsetmemek olmaz. Öncelikle Ayvalık’ın nesi meşhurdur, neleri denemelisiniz ondan bahsedeyim.
- Ayvalık tostu
- Lor tatlısı
- Bademli keşkül
- Lor baklavası
- Lor kurabiyesi
- Sakızlı kurabiye
- Damla sakızlı muhallebi
- Lokma
- Kavun içi dondurma
Ayvalık Tostu
- Cunda Nesos Cafe (dedenin tostu)
- Tostçular Çarşısı Mesut Büfe
- Hacıoğlu Aşkın Tost Evi
- Sürçam Tost
Güler Tatlıhanesi
Burada Ayvalık’a özgü bir çok tatlıyı tadabilirsiniz. Örneğin lor tatlısı ve lor baklavası deneyebilirsiniz. Bura dışında İmren Pastanesi de meşhurdur. Aynı tatlıları orada da deneyebilirsiniz.
Karadeniz Pastanesi
Karadeniz Pastanesi Cunda’nın ara sokaklarında önünden ne zaman geçseniz tıklım tıklım dolu olan bir pastane. Gerçekten meşhur ve tatlılar inanılmaz lezzetli. Burayı denemeden geçmeyin. Özellikle bademli keşkül, lor kurabiyesi, damla sakızlı kurabiye ve damla sakızlı muhallebi muhteşem. Kesinlikle denemelisiniz.
Papaz’ın Evi
Ayvalık’ta özellikle Cunda’da rakı içebileceğiniz bir sürü yer var. Onları da ekleyeceğim. Ancak Papaz’ın Evi rakı içmek ve güzel yemek yemek için tavsiye ettiğim bir yer. Burası Taksiyarhis Kilisesi’nin hemen çaprazında gerçekten bir zamanlar bu kilisenin papazı olmuş bir papazın evi. Kocaman bir bahçesi var. Daha önce hiç tatmamış olduğunuz mezeler ve yemekler var. Örneğin biz arapsaçı, çilek soslu deniz börülcesi, yunan kulesi ve ahtapot kol tandır yedik. Hepsini de çok beğendik.
Rakı balık için önerilen diğer mekanlar: Cunda Sahil Restoran, Bay Nihat, Tik Mustafa’nın Yeri, Teos Cunda ve Körfez Restoran
Paşa Çorba Salonu
Ev yemeği yemek isterseniz ve Ayvalık merkezdeyseniz buraya mutlaka uğramanızı tavsiye ederim. Hem güzel ve lezzetli yemekleri olduğu için hem de fiyatları uygun olduğu için. Ayvalıklıların en çok tercih ettiği ev ve zeytinyağlı yemekçisi burası. Akşam saat 6 civarı giderseniz daha az seçenek kalmış oluyor.
L’arancia
L’arancia Cunda’nın tam merkezinde kaliteli ve lüks bir restoran, fiyatları biraz yüksek. Gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. Sezon olmayan zamanlarda aynı gün gidip yer bulunuyor. Ancak yine de rezervasyon yaptırmakta fayda var. Menüde başlangıçtan ana yemeğe tatlıya kadar çok çeşitli yemekler bulabileceğiniz bir yer. Biz kabaklı kuşkonmazlı salata, deniz tarağı, bonfile ve cheesecake yedik. Deniz tarağı ilginçti. Hiç denemediyseniz deneyebilirsiniz. Ama benim bir daha yiyeceğim bir şey değil. Özellikle ana yemek olarak bonfileyi çok tavsiye ederim. Cheesecake de L’arancia’yı L’arancia yapan bir tabak. Bu sebeple onun da tadına bakmanızı öneririm.
Tipota Makarna
Burası Ayvalık merkezde küçük bir restoran. Bahçesinde 4-5 masa mevcut. Bu sebeple gitmeden önce mutlaka rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Lezzetli makarnalar ve kokteyller var. Ancak bir miktar pahalı. Aynı zamanda bura bir makarnacı olduğu için ben daha çok makarna tipinin olmasını isterdim. Ancak canınız makarna yemek isterse buraya uğrayabilirsiniz.
Nona Cunda
Ayvalık gezi rehberi içerisinde bir tane de kahveci/tatlıcı ekleyelim. Burası Cunda’nın ara sokaklarında tatlı bir kahveci. Yine oturma alanı bir miktar dar olduğundan gider gitmez yer bulamayabilirsiniz. Ancak sıraya girip beklemekte fayda var. Çünkü kahveleri ve tatlıları oldukça lezzetli. Özellikle limonlu cheesecake yemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Saki (lokma imparatoru)
Lokma yiyecekseniz Cunda’da Saki dışında başka bir yerden lokma yemenizi önermem. Saki çok eski bir lokmacı. Lokmalar hep taze pişiyor. Genellikle önünde sıra oluyor. O sıra bittiğinde o sırada pişen lokmalar da bitiyor. Bu yüzden sürekli taze lokma çıkıyor.
Taş Kahve
Cunda’nın ünlü kahvecisidir. Eskiden daha otantik bir iç mekana sahipti ancak şimdi mekanlarını büyütüp daha modern hale getirmişler. Taş kahvede bir türk kahvesi içebilirsiniz.
Cunda Uno Pizza
Uno çok eskiden beri Cunda’da olan bir pizza restoranı. Pizzalarıyla tanınıyorlar ama aslında menüde farklı birçok yemek seçeneği mevcut. Kokteyl içebileceğiniz de bir yer. Ancak gitmeden rezervasyon yaptırmakta fayda var.
Diğer Öneriler
Orman Coffee & Cocktail, Çeşni Cunda Kokteyl, Cactus Kokteyl: Güzel kokteyller içebileceğiniz mekanlar.
Cunda Adap Çorba: Çok çeşitli çorbaları olan çok ünlü ve önünde sürekli sıra olan bir mekan.
Köfün Cunda: Yöresel yemekler, kahvaltı ve kahve için tercih edilebilir.
Lal Girit Mutfağı: Girit mezelerini deneyebileceğiniz bir mekan.
Macaron Muhallebicisi: Ayvalık merkezde bir tatlıcı diyebiliriz. Burada macaron kahvesini deneyebilirsiniz. Aynı zamanda bir sürü tatlısı da mevcut.
Şeytanın Kahvesi: Burada koruk suyu içebilirsiniz.
Marlo Ayvalık: Burada günbatımını izleyebilir ve şarap içebilirsiniz.
Nerede Denize Girilir?
Ayvalık Gezi Rehberi: Cunda’da Denize Girilecek Yerler
Otel Sobe & Plaj
Eğer Cunda’da Otel Sobe’de kalırsanız Sobe Plaj ücretsiz. Otelden plaja ücretsiz servis oluyor. Cunda merkez ile plaj arasında 10 km mesafe var. Eğer otel misafiri değilseniz plaja giriş ücretli. 2023 yılında hafta içleri giriş 600 hafta sonu 800 TL’ydi. Ancak bu seneye yazın muhakkak değişecektir. Bu ücret şu şekilde oluyor miktarın yarısını giriş ücreti yarısını da içeride harcama limiti gibi düşünebilirsiniz. Yani hafta içi plajda minimum 300 TL harcamanız gerekiyor. Alkollü içeceklerle ve yemeklerle bu ücret zaten çok kolay bir şekilde çıkıyor. Plajı Cunda’nın en sessiz ve bakir yerlerinden birinde. Zeytin ağaçlarının altında gölgenin keyfini çıkarabileceğiniz bir alanı var. Aynı zamanda iskelesi var. Kum alanı yok. Yalnızca hava rüzgarlı olduğunda inanılmaz bir dalga ve esinti oluyor. Bu sebeple denize girmek çok fazla keyif vermeyebiliyor. Araba ile ulaşım sağlayacaklar için bilgi; bir 7-8 km kadar taşlı, kumlu bir yol sizi bekliyor. Bundan ötürü 10 km yol yarım saat sürüyor.
Akvaryum Koyu / Ortunç Koyu, Cunda Mocamp: Burası Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içerisinde. Yaz aylarında çok fazla yangın olduğu için bu bölgeyi jandarma kontrol ediyor ve burada denize girebilmeniz için otellerden ya da bu alandaki mekanlardan birinde rezervasyonunuz olması gerekiyor.
Anca Beach
Kesebir Beach
Bıyıklı Beach
Sarımsaklı’da Denize Girilebilecek Yerler
Sarımsaklı çok uzun bir plaj. Sarımsaklı’da denize girmeyi seçtiğiniz her farklı beachte aslında aynı koydan aynı denize giriyor oluyorsunuz. Sadece aldığınız hizmet değişiyor.
Blue White Beach Club
Eğer Cunda’da Alibey-Han Otel’de kalırsanız bu beach cluba girişiniz indirimli oluyor. Güzel bir beach, girişi görece daha ucuz, o otelde kalmasanız bile buradan denize girmeyi tercih edebilirsiniz.
Ayvalık Sea Resort
Marenostrum Beach
Badavut Plajı
Burası da Sarımsaklı Plajı’nın devamında bir plaj. Eğer isterseniz yine buradaki mekanlardan birinden denize girmeyi tercih edebilirsiniz.
Ayvalık’tan Ne Alınır?
Zeytin ve Zeytinyağı
Dilerseniz Ayvalık merkezde ve Cunda’daki bütün zeytinyağcıları gezip zeytinlerin ve zeytinyağlarının tadına bakabilirsiniz. Böylece damak zevkinize uygun olanını bulabilirsiniz. Ancak ben size yine de birkaç öneri yapayım.
Nermin Hanım Zeytinliği: Burası Edremit Balıkesir yolu üzerinde kocaman bir zeytinlik. Ayvalık’tan Ankara’ya dönüş yolunda zaten göreceksiniz. Kahvaltı için ya da bir şeyler yiyip içmek için de burada duraklamayı tercih edebilirsiniz. Ancak ben size zeytinyağlarını öneriyorum. Zaten sitesine girip incelerseniz Türkiye’nin altın madalyalı zeytinyağlarına sahip olduğunu görebilirsiniz.
2000 Ayvalık Zeytincilik
Umarız Ayvalık gezi rehberi yazımızı beğenmişsinizdir. Eğer sizin de önereceğiniz bir şeyler olursa yorumlara yazmanızı bekleriz.
Bizi Instagram‘dan takip etmeyi unutmayın!
Diğer seyahat yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.