Meyve, sebze tüketimimizi arttırmak için çeşitli meyve suları, smoothieler ve smoothie kaseleri yapıyoruz. Sonbahar ve kış aylarında mevsim meyvelerinin gelmesiyle içeceklerin renkleri değişiyor. Ayrıca ginger shot (zencefil shot) da içecek seçeneklerinin arasına ekleniyor. Bağışıklığı güçlendirmek için shot halinde hızlıca tüketebileceğimiz bir takviye besin zencefil shot.

zencefil shot

Taze zencefil ve zerdeçalı tüketmek hiç kolay değil. Bu sebeple faydalarını es geçmemek için bu tarifi yapmak en mantıklı yol. Hem de bir kere yapıp uzun süre tüketebilmek adına ipuçları da bulacaksınız. Yoksa bir shot için her seferinde tüm tarifi baştan yapmak çok uzun sürer ve yorucu olur. Hazır alındığında ise çok pahalı oluyor. Ucuza, bol bol, fayda dolu bir tarif.

Malzemeler

  1. Taze zencefil (200 gram – 2 büyük bir küçük parça)
  2. Taze zerdeçal (5-6 parça)
  3. Limon
  4. Elma ya da armut (olmasa da olur)
  5. Su

Ölçüleri yaklaşık olarak verdim çünkü çok bir önemi yok.

Malzemeler gözünüzü korkutmasın ucuzluk marketlere bile zencefil ve zerdeçal geliyor.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu tarif için blender şart. Smoothie blenderıyla bol bol yapıp saklayabiliriz.

Unutmayın taze zerdeçal elleri ve tırnakları inanılmaz boyuyor ve çıkmıyor. Eğer boyanmak istemiyorsanız eldiven giyin ya da soyma aşamalarını es geçin.

Yapılışı

Su ekleme

Blenderını seven en alta sıvı koymadan hiçbir şey çekmeye çalışmaz. Bu sebeple ilk olarak blenderımıza biraz su ekliyoruz. Çok sulu olmasını istemiyorum. Yoğun olsun istiyorum dilersem sonra su eklerim.

Zencefil ve Zerdeçalı Soyma

Öncelikle zencefil ve zerdeçalı soyacağız. Ben soymayı tercih ettim çünkü zencefil biraz beklemiş ve kötüleşmişti. Siz dilerseniz ikisini de soymayıp sadece yıkayabilirsiniz.

Soymak için önce zencefil ve zerdeçalı kabuğuyla yıkıyoruz. Çünkü su, kabuklarını yumuşatıyor. Soymak için kenarı keskin bir kaşık kullanıyoruz. Ben tatlı kaşığı kullandım. Kaşığı bıçak gibi kullanarak soyuyoruz. Zencefil ve zerdeçalı deşmeye çalışmadan daha yüzeysel bir şekilde kabuğunu aşındırarak soyuyoruz. Bu aşamada çok mükemmeliyetçi olmaya gerek yok biraz kabuktan zarar gelmez 🙂

Doğrama

Eğer blenderımızı seviyorsak zencefil ve zerdeçalları doğruyoruz 🙂 Bu sayede blenderımız çok zorlanmıyor ve bıçaklara takılan parçalarla uğraşmıyoruz.

Limon Soyma

Bu tarifte limonu sıkmıyorum çünkü suyunu değil meyvesini ekleyeceğim. Normalde limon, portakal gibi meyveleri de doğrayıp kabuğuyla ekleyenler var fakat ben abartmayacağım ve soyacağım.

Öncelikle limonun iki ucunu kesiyorum. Limonum artık kesme tahtasında dik durabiliyor. Dik koyduktan sonra bi bıçak yardımıyla kabuğunu soyuyorum. Limonun beyazını mümkün olduğunca soymaya çalışın. Çünkü o kısım zaten acı olan shotımıza ekstra acılık katıyor. Artık çıplak bir limon elde ettiğinizde ikiye bölün ve elinizden geldiğince çekirdeklerini alın. Yine çok mükemmeliyetçi olmaya gerek yok. Biraz çekirdek gitse de olur.

Armut ya da Elma

Meyveyi dörde bölün. Sonra sapını ve çekirdeklerinden kurtulun.

Ekle ve bızzt

Suyu eklemiştik. Zencefil, zerdeçal, limon ve elma ya da armutu blendera alın ve çekin. Makineyi sakın zorlamayın. Takılırsa karıştırıp bıçakları kurtarın. Katı olursa su ekleyin ama çok sıvı yapmayın.

Süz ve shot shot shot

Bir kabın üzerine süzgeçi koyun. Not: Bu kap sürahi gibi dökme kısmı olan bir kap olursa işiniz çok kolay olur. Ben dökme kısmı olan bir çırpma kabı kullanıyorum. Süzgeçi üstüne koyun ve karışımı süzün. Afiyetle için.

Kalanı?

Bir buz kalıbına kalanı aktarın ve dondurun.
Geceden buz kalıplarını çıkarıp sabah shot atabilirsiniz.
Bir donuk ginger shot küpüne kaynar su ekleyip şifa dolu bir çay elde edebilirsiniz.
Ya da smoothielere ekleyebilirsiniz.
Bence en iyi yol shot olarak içmek çünkü tadını pek sevmiyorum amacım faydalanmak 🙂 Fakat boğaz ağrım varsa biraz sulandırıp gün boyu yudum yudum içmek de çok işe yarıyor.

Zencefil Shot Posası Değerlendirme

Bu tariften epey bir miktar posa çıkıyor. Ginger shot posasını değerlendirmenin en güzel yolu çay yapmak. Posadan 1 kaşık alın ve kaynar su ekleyin. Biraz demlendikten sonra süzün ve için. Buzdolabında 2 hafta kadar duruyor ve hatta daha da durur. Sürekli kaşık kaşık alıp çay yaparsınız. Dilerseniz bal ya da pekmezle tatlandırırsınız. Hemen tüketmeyecekseniz önce bir kaba kaşık yardımıyla küçük küçük parçalar dizin ve dondurun. Parçalar ayrı ayrı donduktan sonra buzlukta çook uzun süre saklayabilirsiniz. Her çay için bir adet donuk parça alın ve kaynar su ekleyin.

Not: Küçük çay süzgecini kupanın üstüne yerleştirdikten sonra süzgecin içine posadan koyabilirsiniz. Daha sonra üzerinden kaynar su ekleyin ve biraz beklettikten sonra süzgeci kaldırın. Temizlemesi daha kolay oluyor ve daha az bulaşık çıkıyor 🙂

Afiyet ve şifa olsun!

Denerseniz bizimle paylaşmayı unutmayın.

Yemek yazılarımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Instagram adresimiz: ikikafabirses