Kumbara yapımı için evimizde olan malzemelerden kullanacağız.

kumbara yapımı

İleri Dönüşüm (Upcyle) Nedir?

Eski veya kullanılmış eşyalar, atık maddelerden yeni mobilya, nesne vb. yapmaktır. Bu atık, eski şeyi alıp başka amaçla kullanmaktır.

İleri dönüştürülmüş ürün genellikle daha önce olduğundan daha işlevsel veya güzel hale gelir. Bu nedenle buna ileri dönüşüm deniyor çünkü ürünün değeri artıyor!

Geri Dönüşüm ve İleri Dönüşüm Arasındaki Fark Nedir?

Öncelikle geri dönüşüm ve ileri dönüşüm farklı süreçlere sahiptir. Geri dönüşüm sürecinde, parçalar yeniden kullanılmak üzere parçalanır. Kağıt parçalanır ve hamur haline getirilir, plastik parçalanır ve pelet haline getirilir, cam parçalanır ve yeniden biçimlendirilmek üzere eritilir. Bu aşağı dönüşüm, geri dönüşüm sürecinde önemli bir adımdır, ancak malzemelerin değerini düşürür.

İleri dönüşüm, atığın bir kaynak olarak görüldüğü yaratıcı bir süreçtir. Malzemeler akıllıca ve yeni bir şekilde yeniden kullanılarak onlara ikinci bir yaşam ve işlev kazandırılır. Materyalleri atmak yerine yeniden kullandıklarından hem ileri dönüşüm hem de geri dönüşüm önemlidir. Daha az çöp çıkarmanın çevreye olumlu etkileri vardır.

İleri dönüşümün sınırları yoktur. Siz elinizdeki malzemelerle ya da bulacağınız malzemelerle yaratıcı olup farklı nesneler elde edebilirsiniz. Bu noktada tabi ki araştırma yapmanın, ilham almanın sakıncası yok 😊

Ben de bir kuruyemiş kutusunu ve şort olarak kullanmak için kesilen bir kot pantolonun geriye kalan parçalarını kumbaraya çevirmeye karar verdim.

Kumbara Yapımı İçin Kullanılan Malzemeler

  • Kot pantolonun bacak kısmı
  • Kalın karton kutu
  • Keçeli kalem
  • Yazı şablonu
  • Maket bıçağı
  • Makas
  • Koli bandı
  • Silikon tabancası ve silikon (ya da başka bir yapıştırıcı)
Kumbara yapımı için gerekli malzemeler

Siz bu malzemelerin yerine elinizde olan malzemelerle bir kumbara yaratabilirsiniz. Fikir vermesi adına paylaşıyorum.

Yapılışı

Malzemelerin Hazırlanışı

  • Kumbaraya para atacağımız bölgeye para sığacak boyutta bir dikdörtgen çiziyoruz ve maket bıçağı yardımıyla o dikdörtgen parçayı kesip çıkartıyoruz.
  • Kullanacağımız kutuyu sağlamlaştırmak ve açılmamasını sağlamak için açıldığı yerden koli bandıyla bantlıyoruz.
  • Kot pantolonu kutumuza olacak şekilde kesiyoruz. Benim kullandığım kot pantolon dar paça bir pantolondu ve silindir şeklindeki kutuya tam oldu. Yalnızca boyunu kutunun boyuna göre ayarlamam gerekti. Kot pantolonu kutuya giydirerek ölçtüm ve yapıştırmak için pay bırakarak pantolonu kestim.
    Eğer sizin pantolon parçanız kutuya tam olmuyorsa kesip silikon ya da başka bir yapıştırıcıyla yapıştırarak tam olmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kutunun alt ve üst yüzeylerini kaplamak için yuvarlak parçalar kesiyoruz. Bunun için kutuyu kot pantolonun üzerine koyup bir kalem yardımıyla etrafından çember çizebilirsiniz ya da pergel yardımıyla çizebilirsiniz. Yakın ölçülerde bir kâse ya da bardağa sahipseniz onu da çizim için kullanabilirsiniz. Daha sonra makasla dairemizi kesip çıkartıyoruz.

Kumbara Yapımı İçin Son Aşama: Malzemelerin Birleştirilişi

  • Kotu silindir kutuya giydiriyoruz. Siz kesip değişiklikler yaptıysanız kotu kutuya silikon yardımıyla yapıştırabilirsiniz.
  • Kutunun alt yüzeyine silikon yardımıyla kotu yapıştırıyoruz. Ben kot pantolonun en alt kısmında bulunan dikişler güzel görüneceği için o kısmı yukarıya gelecek şekilde giydirmiştim. Alt tarafta kalan fazlalıkları da silikonla yapıştırdım. Bu noktada yapışan kısmın nasıl göründüğü önemli değil çünkü kestiğimiz silindirle alt tarafı kapatacağız.
  • Kestiğimiz yuvarlakların birini kenarlarına silikon sıkarak kumbaranın üst kısmına yapıştırıyoruz.
  • Kutuya giydirdiğimiz kot pantolon paçasının üstte kalan kısmını yapıştırıyoruz. Bunun için pantolonun iç kısmına silikon sıkıyoruz ve yapıştırıyoruz.
  • Elimizle kutuya para atmak için kestiğimiz dikdörtgenin yerini anlıyoruz ve maket bıçağı yardımıyla orayı kesiyoruz.
  • Diğer daireyi de kumbaramızın alt tarafına yapıştırıyoruz.
  • Artık geriye kendi zevkimize göre tasarlamak kaldı. İster boyalarla şekiller çizin ister keçeden yaptığınız çiçekleri yapıştırın.
Kumbara yapımı aşamasında kumbaraya para atılan kısmın yapıştırılması
Kumbaranın alt kısmı ve dökülmüş paralar

Not: İsterseniz para biriktirme amacınızı sizi motive etmesi adına kumbaranın üstüne yazabilirsiniz. Ben bu kumbarayı seyahat için para biriktirme amacıyla yaptım. Bu yüzden üzerine ‘‘Travel Fund’’ (İngilizce: seyahat birikimi) yazdım.

Seyahat demişken, seyahat ile ilgili yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

Yazıyı yazarken yazı şablonu ve keçeli kalem kullandım. Fakat siz isterseniz istediğiniz yazıyı şablonsuz da yazabilirsiniz. Aslında bir de uçak çizmek istiyordum ama böyle de güzel göründüğü için uçak çizememe riskini alamadım 😊

Kumbaradan dökülmüş paralar

Kumbara tamamen dolduktan sonra yapıştırdığımız yerleri kaldırarak birikimimize ulaşabiliriz.

İsterseniz parayı aldıktan sonra parçaları tekrar bir araya getirip yapıştırabilirsiniz. Bir kere yaptıktan sonra yapıştırmak çok kolay 😊

Parayı alma yeri olmayan kumbaralar sayesinde bozuk para ihtiyacımda hemen birikimimi bozmuyorum. Böylece uzun süre biriktirebiliyorum 😊

Sitemizdeki diğer deneyim yazılarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bizi Instagram‘dan takip etmeyi unutmayın!