Yılbaşı ağacı tepe yıldızını bile kendimiz yapabiliriz. Yılbaşı ağacı yıldızı yapımı için tek ihtiyacımız olan birkaç malzeme ve biraz sabır 😊 Böylelikle istediğiniz boyuttaki yıldıza çok ucuza ve kendi el emeğinizle ulaşabilirsiniz.
Yıldız süsü yapımında olmazsa olmazlardan olan yılbaşı ağacı yıldızı yapımı için ‘‘DIY STAR Christmas tree topper’’ isimli videodan yararlandım. Videoya buradan ulaşabilirsiniz. Ben de bu videodan yola çıkarak hazırladığım yılbaşı ağacı yıldızı yapımı ile ilgili deneyimlerimden bahsedeceğim. Yılbaşı ağacı yıldızı yapımını da elimden geldiğince anlatmaya çalıştım.
Yılbaşı Ağacı Yıldızı Yapımı için Malzemeler
- Karton (Mısır gevreği ya da galeta unu kutusu kalınlığında)
- Beyaz tutkal
- Fırça
- Gazete
- Makas
- Bant
- Boya (Sprey boya / Akrilik boya)
- Sim
Malzemeler genel olarak elimde olan malzemelerdi. Yalnızca altın rengi tuzluklu toz sim aldım. Acil Kırtasiye’de 1.88 TL idi. Bir küçük kutu az geldi evde bulunan gri simden destek aldım. Siz de yeni alacaksanız ve küçük bir kutuysa 2 tane alabilirsiniz ya da yıldızınızın arkası görünmeyecekse arkasını simle kaplamayabilirsiniz.
Yılbaşı Ağacı Yıldızı Yapımı
Kartona Şekil Verme
Kartondan kare kesiyoruz ya da kare şeklinde olan bir karton alıyoruz. Ben evde bulduğum eski bir sulu boya kağıdını kullandım. Oldukça kalındı o yüzden işimi gördü fakat istediğim kadar sağlam olmadı. Kartonu ikiye katlıyoruz. Katladığımız kenarın belirgin olmasını istiyoruz o yüzden makas ya da elimiz aracılığıyla katladığımız yerin üzerinden geçiyoruz.
Katlayıp elde ettiğimiz dikdörtgenin sağ üst köşesini alıp dikdörtgenin altının orta noktasına getiriyoruz. Katladığımız kısım tam üçgen olacak şekilde katlıyoruz. Bu sefer katladığımız yeri bastırmıyoruz.
Katladığımızda dikdörtgenin sağ tarafında bir üçgen oluşuyor. Bu üçgenin hipotenüsünün (en uzun kenar) orta noktasına elimizle bastırıyoruz. Sadece ortaya bastırarak oranın belirgin olmasını sağlıyoruz. Şimdi katladığımız kısmı açıyoruz. Tekrar önümüzde dikdörtgen hali var.
Aynı işlemi dikdörtgenin sağ alt köşesine uyguluyoruz. Sağ alt köşeyi alıp dikdörtgenin üst kenarının orta noktasına getiriyoruz. Katladığımız kısım tam üçgen olacak. Yine sağda oluşan üçgenin en uzun kenarının (hipotenüs) orta noktasına bastırıyoruz ve belirginleştiriyoruz. Katladığımız kısmı açıyoruz. Önümüzde tekrar dikdörtgen hali var.
Henüz Bitmedi Okumaya Devam Edin
Belirginleştirdiğimiz bölgelerin kesişim noktasının belirginleşmiş olması gerekiyor. Tam o noktada bir nokta olduğunu hayal edin. Dikdörtgenin sol alt köşesini tam o noktanın üzerine getiriyoruz. Sol kısımda kalan bölgeyi bastırıyoruz ve iyice belirginleştiriyoruz. Belirginleştirme için makas ya da başka bir nesne yardımıyla katladığımız kenara iyice bastırıyoruz.
Şu anda önümüzde bulunan şeklin üstte bulunan parçasını katlayacağız. Üstte bulunan parçanın alttaki kenarıyla soldaki kenarı üst üste getireceğiz. Yani iki kenar da şeklin soldaki kenarı üzerinde birleşecek. Tekrar katladığımız bölgeyi makas yardımıyla iyice belirginleştiriyoruz.
Şu anda önümüzde sol tarafta katlanmış bir şekil var sağ taraf ise açık. Açık kısım neredeyse bir kareye benziyor. Soldaki şeklin sağ kenarına bakın. O kenar ile sağda kalan şeklin alt kenarını birleştireceğiz. Soldaki şeklin sağ kenarı ve sağdaki şeklin alt kenarı tam yan yana gelecek şekilde sağ alt kenarı katlıyoruz. Katladığımız sağdaki kenarı makas yardımıyla belirginleştiriyoruz.
Önümüzdeki şeklin ortasında iki adet kenar birleşiyor. O iki kenarın birleştiği çizgi üzerinden şekli ters şekilde katlıyoruz. Katladığımız zaman tam üst üste gelmeleri gerekiyor. Önümüzdeki üçgene benzer şekiller tam aynı boyutta olmalı. Şu anda önümüzde üçgene benzer bir şekil var. Bu şeklin kenarlarını makas ile bastırarak iyice belirginleştiriyoruz.
Kesme
Önümüzde katlanmış kağıdın iki yönü var. Bir tarafı daha düz ve arkadan birkaç kağıt parçası görünüyor. Diğer tarafındaysa üç kat üst üste görünen parçalar var. Bu katlı olan yüze bakarak şeklimizi keseceğiz.
Üçgenin köşesinden bakmaya başlayınca bu köşeye en yakındaki kattan keseceğiz. Yani üst üste olan kağıtlardan en üstte bulunan kağıdın kenarından keserek küçük bir üçgen elde edeceğiz. Üçgen elde edecek şekilde kesiyoruz. Ben tam kat izi üzerinden kestim ve mükemmel eşitlikte bir yıldız elde etmedim. Üçgeni daha dik keserek daha iyi yıldızlar elde edebilirsiniz. Eğer imkanınız varsa asıl yıldızınızı yapmadan önce birkaç kere deneme yapabilirsiniz. Böylelikle istediğiniz yıldıza ulaşmak için nasıl kesmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz.
Katları Belirginleştirme ve Alt Kısım Hazırlığı
Kestikten sonra artık katları açıyoruz. Önümüzde yıldız şekli var ama daha bitmedi. Şimdi yıldızın uç noktalarına giden çizgileri yukarı doğru duracak şekilde belirginleştiriyoruz. Aynı şekilde yıldızın uç noktası olmayan noktalarına yani içeri doğru olan kısımlarına doğru giden çizgileri de içeri doğru duracak şekilde belirginleştiriyoruz. Özetle- uç noktalar: dağ; birleşme noktaları: vadi
Şimdi önümüzde yıldızımız var. Diğer bir kare kartonu alıyoruz. Yıldızı kartonun üzerine koyuyoruz ve güzelce durmasını sağlıyoruz. Elimizle küçük oynamalar yaptıktan sonra düzgün göründüğünü düşündüğümüz şekilde yıldızı sabit şekilde tutuyoruz. Etrafından kalem yardımıyla sabit tuttuğumuz yıldız şeklinde yıldız çiziyoruz. Tepe noktası olmasını istediğiniz yıldız ucuna ‘‘T’’ yazarak not alın.
Şimdi yıldızın etrafından kesiyoruz fakat 1 cm kadar dışından kesiyoruz. Böylelikle o fazladan bıraktığımız kısımları yapıştırmak için kullanabileceğiz. Yıldızın köşelerine gelince oraları köşe olarak değil, düz kesiyoruz
Yıldızın içeri doğru olan kısımlarındaki fazlalık kısmına kesikler atıyoruz. Böylelikle katlamak kolay olacak.
Yıldızı ters çevirip çizdiğimiz çizgilerden geriye doğru katlıyoruz. Katlama işleminden sonra hazırladığımız yıldızın ön tarafını katladığımız alt parçaya yerleştiriyoruz ve düzenlemeler yapıyoruz. Tam yapışacak şekilde fazlalıkları kesiyoruz. Köşelerdeki fazlalıkları kesiyoruz ki köşeler belirgin olsun. Ben bu aşamada tam ayarlayamadığım fazlalıkları sonradan kestim bir sorun olmadı.
Şimdi tepe noktasını referans alarak yıldızı ağaca yerleştireceğimiz bölgeyi belirliyoruz. Tepe noktasının tam altındaki girintiye kesikler atarak ağaca yerleştirebilmek için delik açıyoruz. Bunun için isterseniz iki parçaya ayrı ayrı çizerek çizdiğiniz çizgiler üzerinden kesim yapabilirsiniz. Yıldızın girinti olan kısmına ağacımızın ve yıldızımızın boyutuna göre bir üçgen çizerek bu işlemi yapabilirsiniz.
Parçaları Birleştirme
Şimdi her şeyi birbirine yapıştırıyoruz. Bunun için kağıt bandı kullanmak iyi olabilir. Bende yoktu kullandığım kağıt da çok iyi olmadığı için sağlamlaştırmak amacıyla koli bandı kullandım. Her şeyi yapıştırdığımda görseldeki sonucu elde ettim.
Gazeteyle Kaplama
Pürüzsüz ve sağlam hale getirmek için şimdi yıldızımıza gazete parçaları yapıştırıyoruz. Gazete parçaları kesiyoruz. Beyaz tutkalı biraz suyla karıştırabilirsiniz ya da sadece tutkal da kullanabilirsiniz. Bir kaba tutkalı sıkıyoruz ve içerisine gazete parçaları atıyoruz. Tutkala bulanmış gazete parçalarını yıldızımıza yapıştırıyoruz. Ön tarafı yaptıktan sonra kurumasını bekleyip arka tarafı yapıyoruz. Benim en altta kullandığım kağıt çok sağlam olmadığı için ben birkaç kat gazete kaplaması yaptım. Bunun için katların kurumasını bekledim ve ertesi gün bir kat daha gazete kapladım. Her yer istediğim gibi olana kadar bu işleme devam ettim.
Boyama
Gazete kaplama işlemi bittikten sonra yıldızı boyuyoruz. Ben elimde bulunan metalik altın rengi akrilik ahşap boyasını kullandım. Bir sorun yaşamadım. Sadece birkaç kat boyamam gerekti. Bu da katların kurumasını beklediğim için hazırlanma süresini uzattı. Sprey boyayla boyama işlemi daha hızlı gerçekleşebilir. Sprey boya ile de birkaç kat boyamak gerekecektir. Yıldızınızı ne renk simle kaplayacaksanız o renge boyamanızı tavsiye ediyorum. Ben altın rengi sim kullanacağım için altın rengi boyayla boyadım. Gümüş ya da bakır renkleri de güzel olabilir.
Simle Kaplama
Yılbaşı ağacı yıldızını simle kaplamak için yıldıza bir fırça yardımıyla beyaz tutkal sürüyoruz. Önce yarısını tutkalla kaplıyoruz. Sonra simi yıldıza döküyoruz. Simler genelde tuzluk gibi kaplarda satılıyor böylece kontrollü olarak sim kaplama işlemini yapabilirsiniz. Daha sonra yıldızın diğer yarısına ve arkasını da kaplayacaksak arkasına aynı işlemi uyguluyoruz.
İpucu: Sim uygulaması yaparken en alta gazete onun üstüne de iki adet kağıt koydum böylece dökülen simleri tekrar kullandım. Tekrar kullanırken de simlerin dökülebileceği başka katmanlar olunca tekrar tekrar dökülen simleri kullanabildim.
Ve ışıl ışıl yılbaşı ağacı yıldızımız hazır!
Eğer yılbaşı ağacınızı kendi yaptığınız yepyeni süsler ile süslemek isterseniz kendin yap yılbaşı süsleri yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
Umarım açıklayıcı olmuştur. Sorularınızı yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın 😊