Mumları yakıyoruz, fitilleri bitiyor ve erimiş mumlar dibinde kalıyor. Bazı mumlarda kalan mum miktarı gerçekten fazla olabiliyor. Bazı mumlar durduğu yerde eskiyor. Örneğin benim bir mumum daha hiç yakamadan güneş geldiği için erimişti. Bazen mumların ve fitillerinin yapısındaki hatalardan mumları yakamıyoruz, yanmıyor. Benim de bu şekilde bir sürü mumum vardı ve bunları değerlendirmek istedim. Asıl olarak kocaman bir kavanozda olan mumumu yakamadığım için bunu yapmak istedim. İçerisinde iki adet fitil bulunuyordu ve ikisini yakınca birinden eriyen mumlar diğerini söndürüyordu. Aynı zamanda cam içerisinde bulunan mumlar vardı. Mumları yakınca içerisinde eridi fakat ben de camlarını atmak istemedim ve donuk mumları cam mumluğun içerisinden çıkarmak mümkün değildi. Eski mumlardan mum yapımı ile yeni mumlarınız olabilir. Hem de renklerle ve şekillerle oynamak çok keyifli.
Gerekli Malzemeler
Gerekli malzemeleri satın almak isterseniz alışveriş listesine tıklayabilirsiniz: Alışveriş Listesi
- Artık mumlar
- İp
- Cezve
- Tencere
- Mumluk ya da mumluk olarak kullanabileceğiniz kalıplar
- Mumların dibinde bulabileceğiniz fitil dengeleyiciler
- İpi tutturmak için chopstick, dondurma çubuğu ya da herhangi bir şey
Eski Mumlardan Mum Yapımı
Öncelikle artık mumlarınızın formu önemli. Örneğin bir cam mumluk içerisinde erimiş mumu çıkarmamız gerekiyorsa yapacaklarımız farklı. Ben de anlatmaya buradan başlayacağım.
Cam Mumluk İçerisinden Mumu Çıkarma
Mumu benmari usulü eriteceğiz ama tamamını değil. Bunun için tencereye bir miktar su koyuyoruz. Tencereyi ocağa alıyoruz ve suyu kaynamaya bırakıyoruz. Tencerenin üzerine süzgeç koyuyoruz ve onun üzerine içerisinde artık mum bulunan mumluğumuzu koyuyoruz. Benim koyduğum mumluklar camdı. Lütfen erimeyecek bir malzeme olduğuna dikkat edin. Daha hızlı erimesi için tencerenin kapağını mumluğun üzerine kapatabilirsiniz. Erimeye alttan başlayacak. Alt tarafın erimesi bizim için yeterli çünkü amacımız mumu mumluktan çıkarabilmek. Bir bıçak yardımıyla eriyip erimediğini kontrol edebilirsiniz.
Bu noktada çok dikkatli olun. Mum döküldüğünde temizlemesinin zor olmasının yanı sıra bir yerinizin yanmasını istemeyiz. Mumluğu fırın eldiveniyle tutun. Mum erimeye başladıysa ve mumluğundan çıkabiliyorsa artık fırın eldiveniyle mumluğunuzu tutun. Önce dikkatlice dibinde erimiş sıvı haldeki mumu cezveye alın. Daha sonra katı kısmı bir bıçak, çatal ya da kaşık yardımıyla cezveye koyun. Artık mumluğumuz boş. Tekrar doldurabiliriz.
Mumları Eritme
Eğer mumlarınız mumluk içerisindeyse yukarıdaki aşamada çıkarttık. Değilse de direkt cezvenin içerisine mumlarınızı alın. Küçük ateşte hafif hafif ısıtarak mumlarınızı eritin. Direkt ateşe koymaktansa yavaş yavaş çalkalayarak eritmek daha iyi sonuç veriyor. Mumlarınızın içerisinde fitil kaldıysa, mumlar eridikten sonra içerisinden bir cımbız ya da çatal bıçak ile çıkarabilirsiniz.
Fitil Yerleştirme
Mum fitili almak istemiştim. Birçok hobi markete sordum fakat yoktu. İnternette satılıyor. Ben mum fitili değil krem rengi bir ip kullandım. Sanırım makrome ipi. Yanmasında hiçbir sorun olmadı. Evde bir süredir yakılan tealight mumları sakladım. Böylece mum dengeleyici de satın almam gerekmedi. Mumların dibinde bulunan minik metal parça fitil dengelemek için kullanılıyor. İçerisinden ipi geçiriyoruz ve sıkıyoruz. İçinden ipi geçirmek ve sıkmak için bir takı pensesi kullandım ama yoksa da olur.
Özetle ipi fitil dengeleyiciden geçiriyoruz, sıkıyoruz ve mumluğun içine yerleştiriyoruz. Daha sonra fitilin orada durması ve sabit bir şekilde kuruması için sabitlemek gerekiyor. Bunun için dondurma çubuğu kullanabilirsiniz. Ben chopstick kullandım. İki adet çubuğun arasında ipi sıkıştırıp sabitliyoruz.
Artık erittiğimiz mumu filtresini sabitlediğimiz mumluğun içerisine döküyoruz. Ben biraz döküp kurumasını bekledim. Böylece fitrenin dibi sabitlendi. Daha sonra tüm erimiş mumu döktüm. Dışarıda kalan filtreyi de muma batırıp çıkarırsanız ipiniz bir anda yanmaz ve daha iyi sonuç elde edersiniz. Tamamen kuruduktan sonra fazla filtreyi bir makas yardımıyla kesin. Mumunuz hazır 🙂
İpuçları
- Mumluk olarak her şeyi kullanabilirsiniz. Mesela ben kenarı çatlamış çay bardağı kullandım. Büyük bir çatlak olursa kırılabilir. Çok inceydi o yüzden kullandım. Bir de reçel kavanozu kullandım.
- Asıl olarak tuvalet kağıdı rulolarını kullanmak istiyordum. Kenarlarını soyup mumluksuz mum elde ederim diye düşünmüştüm. Bu yöntemle yapan tanıdığım biri de vardı. Fakat herhalde tuvalet kağıdı ruloları arasında fark oluyor. Asla olmadı. Mumlar aktı. 🙁
- Renkler ile oynamak çok keyifli. Çay bardağına yaptığım mum koyu kahverengiydi. Kuruyunca krem rengine dönüştü. Çok tatlı lila, pembe, turuncu renkler ortaya çıktı. Bunların formülünü veremem. Her şey muma bağlı.
- Siz ayrıca renkli mumlar yapmak isterseniz gıda boyası kullanabilirsiniz. Eski far paletinden farlar ya da eski pastel boyalarla da renklendirme yapabilirsiniz.
- Normalde mumları maddelerine göre ayırmak gerekiyor. Ama ben hiç önemsemedim. Örneğin bal mumu ve parafinli mumu karıştırdım. Bir sorun yaşamadım. Siz maddelerine göre ayırabilirsiniz isterseniz.
- Mumlar kuruduktan sonra yapısına göre çökme olabiliyor. İlk yaptığım beyaz mum ve bal mumu karışımlı mumda çökme olmayınca ben hiçbirinde olmayacak sandım. Fakat diğer renklerde çökmeler gerçekleşti. Bunun olmaması için mum kuruduktan ve çöktükten sonra tekrar erimiş mum dökmeniz gerekiyor. Ben aynı renkleri tekrar elde edemeyeceğim için çökmüş halde kullandım. Harika renkleri bozmak istemedim 🙂
- Aromatik yağlar ekleyerek kokulu mumlar elde edebilirisiniz. Kokulu mumlarınızı kapaklı kavanozlara ya da kapaklı kaplara yapmanızı öneririm. Böylece kokularını uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
- Dilerseniz mumlarınıza kahve çekirdekleri, kurutulmuş çiçekler, kabuk tarçın ya da portakal kabuğu koyabilirsiniz.
Temizlik
Bal mumu döküldüğü takdirde çıkarması çok zor. Diğer mumlar gibi kuruyup bütün halde çıkmıyor maalesef. Eğer bal mumu döktüyseniz bir çubuk yardımıyla kazımanızı öneriyorum. Yine de parkede izi kalıyor. Bunun için de saç kurutma makinesi hayat kurtarıcı. Saç kurutma makinesi ile mumun izi olan yeri ısıtıyoruz ve bir bez yardımıyla siliyoruz 🙂 Bal mumu olmayan mumlar için de izlerden kurtulmada bu yöntemi kullanabilirsiniz.
Eski mumlardan mum yapımı için bu ipuçlarına dikkat ederek ve kendinizi yakmayarak umarım harika mumlar elde edersiniz. Benim renklerde yaşadığım değişimin sebebini biliyorsanız yorumlara yazın. Siz de elde ettiğiniz renkleri bize gönderin 🙂
Diğer deneyim yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Bizi Instagram’dan takip etmek için buraya tıklayın. Böylece yazılarımızdan anında haberdar olabilirsiniz ve bazı yazılarla ilgili videolara erişebilirsiniz.