Avokado nasıl saklanır, olgunlaştırılır, soyulur, yenir ve daha fazlası bu yazıda. Avokado 101 dersi gibi düşünebilirsiniz yani avokado hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulacaksınız.

Kimisi çok seviyor, kimisi nefret ediyor fakat sabit bir gerçek var ki çok besleyici. Bu meyve özellikle sağlıklı yağlar barındırdığı için tok da tutuyor. Evet avokado bir meyve, sebze değil.

Avokado Nasıl Seçilir?

Avokado olgunlaşmamış haliyle tüketilmiyor. En ideali her tarafının eşit bir şekilde yumuşaklaşması. Tabi hızlıca olgunlaşıp bozulmaya başlamaya geçmiş olma ihtimali de var. Genelde avokadoları olgunlaşmamış halde alıp evde olgunlaştırıyoruz. Fakat siz hemen tüketmek için avokado alıyorsanız işte size bir ipucu. Baş parmağınızla avokadoya nazikçe bastırın. Çürümüş olmasını istemeyiz yani aşırı cıvık bir his olmamalı. Bastırınca hafifçe içine çökmesi lazım.

Diğer bakabileceğiniz nokta da avokadonun sapının altı. Minik sap parçasını çıkarın. Görünen renk yeşil ise mükemmel, kahverengi ise yakında bozulacak, beyaz ise çürümüş bir avokado tutuyorsunuz demektir. Kontrol ettikten sonra minik parçayı geri takın.

Bu yöntemlerle evde olgunlaştırmakta olduğunuz avokadonuzun durumunu da kontrol edebilirsiniz.

Avokado Nasıl Olgunlaştırılır?

Aldığınız avokadoyu buzdolabına koymazsanız kendiliğinden olgunlaşacaktır. Eğer daha kullanmanıza çok varsa önce buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Olgunlaştıktan sonra da hemen kullanmayacaksanız yine buzdolabına koyabilirsiniz. Böylelikle olgunlaşması yavaşlayacaktır. Olgunlaştırırken günlük kontrol etmeyi unutmayın. Tam olmasına bir gün kala buzdolabına alıp yaklaşık 2 hafta buzdolabında tutabilirsiniz.

Olgunlaşmanın hızlanmasını istiyorsanız yapabileceğiniz yöntemler var. Bir muzla ya da elmayla beraber kese ya da gazete kağıdına sarın. Güneş görmeyen bir yerde saklayın. Aynı zamanda fırının gözüne koyarak da olgunlaştırabilirsiniz (fırın kapalı). Fırınlayarak olgunlaştırmak da bir yöntemmiş ama hiç denemedim. Ben genelde beklemeyi tercih ediyorum:)

Avokadonun Çekirdeği Nasıl Çıkartılır?

Yıllar boyu çekirdeği bıçak vurarak çıkartın diye gösterdiler. İkiye böldükten sonra bıçağı vurarak çekirdeğe saplıyorsunuz ve bıçağı kaldırırken çekirdek geliyor. Fakat bu o kadar da gerekli ve işlevsel bir yöntem değil. Aynı zamanda da riskli.

Avokadoyu uzunlamasına ikiye bölün. Keserken içindeki çekirdek size yol gösterecek. Etrafından dolanarak kesin. İki parçayı tutun ve zıt yönlere çevirerek ayırın. Kabuklu kısmından çekirdeğe doğru bastırın ve çekirdek çıkacak. Baş parmağınızla arkadan bastırırken işaret ve orta parmağınızla önden destek olabilirsiniz. İki elinizle birlikte de yapabilirsiniz. Şimdi içinden kaşıkla çıkarabilirsiniz. Umarım anlaşılmıştır. Yorumlara yazın 🙂

Avokado Nasıl Saklanır?

Burada kalan avokadoyu saklama yöntemlerinden bahsedeceğim. Siz ne kadar saklayacağınıza, nasıl kullanacağınıza göre uygun olanı seçebilirsiniz.

1) Suda Saklama

Avokado oldukça doyurucu bir meyve olduğu için bazılarına bir tanesi çok gelebilir. Ya da farklı öğünlere bölmek isteyebilirsiniz. Bu durumda ikiye böldüğünüz avokadonun önce çekirdeksiz kısmını kullanın. Bir kaba su koyun ve çekirdek aşağı bakacak şekilde suyun içine yarım avokadonuzu koyun. Açıkta kalan, kabuksuz kısmının tamamı suyun içinde olmalı. Sonra buzdolabına koyun. Ben kapaklı saklama kabı kullanmayı tercih ediyorum. Böylelikle hem suyun dökülme riski olmuyor hem de buzdolabından farklı tatlar geçmiyor. Bu şekilde kararmadan 5 güne kadar saklanabiliyor.

avokado nasıl saklanır

2) Limon Sürme

Saklayacağınız avokadonun kabuğu hariç her yerine limon suyu sürün ve streç film ya da bal mumu kumaşla sarın. Buzdolabında saklayın.

3) Zeytinyağı Sürme

Limon yerine açıkta kalan yerlerine zeytinyağı da sürebilirsiniz. Streç film ya da bal mumu kumaşla hava almayacak şekilde sarın ve buzdolabında saklayın.

4) Buzlukta Saklama

Avokado nasıl saklanır diyorsanız ama uzun süreli bir saklamadan bahsediyorsanız en uzun süreli yöntem elbette bu. Özellikle zamanında toplu alıp tüm yıl kullanmak isteyenler için harika bir yöntem. Avokadoyu kabuğundan, çekirdeğinden ayırın. Bir kaba alın. Üzerine limon sıkın ve tuz ekleyin. İyice ezin karıştırın. Kilitli poşete koyun ve incecik olacak şekilde poşetin içinde yayın. Kilitleyin.

Çözdürürken poşetiyle birlikte suya tutun kolayca açılacaktır.

Not: Olgunlaşmış avokadoları bütün şekilde dondurup kullananlar da oluyor. Fakat ben bu yöntemi hiç denemedim.

5) Kabuğu ve çekirdekle kapatıp saklama

Avokadonun yarısını kabuğun içinden kaşıkla çıkararak kullandıysanız diğer yarımı bu şekilde saklayabilirsiniz. Çekirdekli kısmın çekirdeği üzerinde kalsın. İçi boş olan kabuğu yarım çekirdekli avokadonun üzerine kapatın. İyice bastırın ki çok hava almadan dursun. Bu şekilde 1 gün saklayabilirsiniz.

Avokado Nasıl Dilimlenir?

Harika olgunlaşmış avokadonuz var ama kabuğundan ayırırken hiç görsellerdeki gibi olmuyor mu?

Kabuğun içinden kaşıkla çıkarmak bir yöntem. Bıçakla yatay ve dikey çizikler atıp kaşıkla çıkarmak da bir seçenek. Fakat bu şekilde çıkardığınızda genellikle ezip kullanmak gerekiyor. Bazen de dilim dilim avokado servis etmek, çeşitli sunumlar yapmak isteyebilirsiniz. Örneğin ekmek üstü yapıyorsunuz ezme değil de dilimli avokado kullanmak istiyor olabilirsiniz. Ya da dilimleyip gül şekli vermek istiyor olabilirsiniz. Bunun için bilmeniz gereken bir ipucu var.

Avokadonun kabuğunu asıl olarak sapı diye bahsettiğim küçük kabuk tutuyor. Bu yüzden ikiye böldüğünüz ve çekirdeğini çıkardığınız avokadonun başından bir kısım ve sonundan bir kısım kesin. Fazla kesmenize gerek yok. Kestikten sonra kabuğu rahatlıkla elinizle çıkarabilirsiniz. Avokadonuzun iyi olgunlaşmış olması gerek elbette.

Artık elinizde bulunan bütün avokadoyu dilediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz. Havalı bir görünümü olacaktır.

Not: Avokadonuzun eşit olgunlaşması, lezzetli olması için en önemli faktörlerden biri iyi avokado almak. Marketlerde olan avokadolar genelde pek lezzetli olmuyor. Ayrıca her tarafı eşit sürede olgunlaşmıyor. Biz Avokado Bahçeniz Alanya’dan Fuerte türü avokado almayı tercih ediyoruz. Gerçekten çok lezzetli oluyor. Tavsiye ederiz 🙂

Diğer deneyim yazılarımızı da okumayı unutmayın. Bizi Instagram‘dan Pinterest‘ten takip ederek yazılardan anında haberdar olabilirsiniz.