Erasmusa gitmek için başvuru yapmaya az bir süre kalmışken, sizler için Erasmusa gitmek hakkında bir yazı yazalım dedik. Erasmusa gitmek ile ilgili akılda bir sürü soru işareti oluyor genellikle. Bu soru işaretlerinin çoğu da yurt dışına, hiç bilinmeyen bir ülkeye tek başına gitmenin nasıl bir şey olacağı ya da İngilizce dil seviyesinin yeterli olup olmadığı hakkında endişeler içeriyor. Kafanızdaki soru işaretlerinin çoğunun cevaplanacağını düşündüğümüz yazımızın devamını okumak için ekranı kaydırın!

erasmusa gitmek Kumların üstünde küçük bir dünya ve üzerinde bayraklar

Erasmus Nedir?

Erasmus bir öğrenci değişim programıdır aslında. Değişim programıyla üniversitenizin yurt dışında anlaşmalı olduğu üniversitelerden birine 1 ya da 2 dönemliğine gidebilirsiniz. Öğrenim ve staj için olmak üzere iki ayrı seçenek var. Öğrenim hareketliliği üniversitenizde dönem boyunca alacağınız derslerin bir benzerini yurt dışında gittiğiniz okulda almanız demek. Staj hareketliliği ise yurt dışındaki okul ile ayarladığınız yere staj yapmaya gitmeniz demektir. Bunlar dışında Erasmus’a gitmek aslında yurt dışında yaşama deneyimi kazanmak, yeni insanlarla tanışmak, dilinizi geliştirmek ve en önemlisi gezmek demektir. Erasmus’a hibe alarak ya da almayarak gidebilirsiniz. Bunun için genel not ortalamanız ve dil puanınızın ortalaması hesaplanır.

Erasmusa Kimler Gidebilir?

Genel olarak Erasmus değişim programına katılabilmek için bazı şartlar bulunmaktadır:

  • Tam zamanlı öğrenci olmak
  • 2., 3. ya da 4. sınıf öğrencisi olmak
  • Staj için ayrı olarak her sınıfta ve mezun olduktan sonraki ilk 12 ay içerisinde Erasmus’a gidilebilmektedir.

Erasmusa Başvuru Şartları Nelerdir?

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki başvuru şartları üniversiteye göre değişiklik gösteriyor. Bu yüzden aşağıda yazan başvuru şartlarını genel olarak değerlendirmenizi öneririm. Eğer başvuru yapacaksanız kendi üniversitenizin başvuru şartlarını bir gözden geçirin.

  • Genel akademik not ortalamasının en az 2.20/4.00 olması
  • En az B1 seviyesinde İngilizce Yeterlilik seviyesinin olması (Geçerliliği olan TOEFL, YDS, YÖKDİL belgeleri kabul edilmektedir. İngilizce belgesi olmayanlar için okulda sınav yapılabilmektedir. Ancak bu okuldan okula değişiklik gösteriyor olabilir!)
  • Daha önce Erasmus’a gitmiş olan öğrencilerin puanlarından 10 puan kesiliyor.
  • Erasmus sınavına girip geçerli sebep belirtmeden katılım göstermeyen öğrencilerin tekrar başvurması halinde puanından 5 puan düşer.
  • Şehit veya gazi çocuklarının Erasmus Programına katılımını teşvik etmek amacıyla yerleştirme puanlarında +15 puan eklenir.

Bilinmesi Gereken Bazı Noktalar

  • Erasmus notu, genel not ortalamasının %50si + dil sınavının %50si alınarak hesaplanır.
  • Erasmus programına başvuran okul genelindeki tüm öğrenciler, hesaplanan toplam puanlarına göre sıralanır.
  • Öğrencilere sıralamaları doğrultusunda her akademik yıl için üniversitenize ayrılan hibe miktarına göre hibe çıkar.
  • Başvuracağınız okulların kontenjanları değişmektedir.

Erasmusa Gitmek İçin Dilim Yeterli mi?

Erasmus’a gitmek için İngilizce dil seviyenizin müthiş akıcı olmasına ya da inanılmaz gramer yapılarına sahip cümleler kurmanızı gerektirecek bir şey yok. Burada önemli olan olay kendinize güvenmeniz. Evet daha önce sürekli İngilizce konuşmak zorunda kaldığınız bir ortamda bulunmamış olabilirsiniz ya da İngilizce derslerinde konuşma yerine yazma ve okumaya önem verilmiş ve İngilizce konuşmanıza hiç fırsat verilmemiş olabilir. Ancak ana dili İngilizce olmayan kimse dört dörtlük bir İngilizce’ye sahip değil. Siz nasıl cümleler kurarsanız kurun karşıdaki bir şekilde sizi anlar. Ayrıca İngilizce konuşmaya mecbur olduğunuzda dilinizin geliştiğini göreceksiniz. Bunun için öncelikle yapmanız gereken Erasmus’a gitmek tabiii!

Not: Okulunuzda Erasmus’a başvuran öğrenci sayısı çok fazla olabilir. Genel not ortalamanız ve dil puanınızın ortalaması alınarak bir puan elde edeceğinizi ve başvurmuş diğer öğrencilerle yarışacağınızı unutmayın. Çünkü bir akademik yıl için üniversitenizdeki hibe sayısı örneğin 20 ise bu, ilk 20 kişi hibe alacak demektir. Eğer siz aldığınız puan ile okulda Erasmus’a gitmek için başvurmuş kişiler arasında 21. sıradaysanız maalesef hibe alamazsınız. Bu yüzden eğer Erasmus’a gitmeyi düşünüyorsanız genel not ortalamanızı yüksek tutmaya çalışın ve dil sınavından önce çalışın.

Erasmusa Gitmek İçin Gerekenler

Kısaca Erasmus’a gitmek için gerekenleri özetleyecek olursak “Güven, isteklilik, kararlılık ve heyecan!”

Erasmusa Gitmek: Süreç Nasıl İşliyor?

Başvuru süreci okuldan okula değişiklik gösteriyor demiştik. Ancak Erasmus’a gitme sürecini genel olarak anlatacak olursak süreç şu şekilde işlemekte:

pasaport

  1. Ön Başvuru: Okulunuzun istediği belgeleri hazırlamak ve başvuru yapmak.
  2. Sınav: Okulunuz kendi İngilizce yeterlilik sınavını yapıyorsa sınava girmek.
  3. Sınavdan Sonra: Hibe alamadığınız durumda gitmek isteyip istemediğinize karar vermek. Eğer gidiyorsanız hangi ülke ve hangi okula gideceğinizi seçmek. Sonrasında da okulun sizden istediği belgeleri tamamlayarak göndermek.
  4. Ders Seçimi: Okul başvurunuzu kabul edip size kabul mektubu gönderdikten sonra ders seçmek önemli bir adım. Bu aşamada bölüm Erasmus koordinatör hocanızın yanına giderek, Erasmus’a gideceğiniz okulun size gönderdiği ders listesinden ders seçmelisiniz. Bu sırada sizden önce aynı okula gitmiş olan kişilerden destek alabilirsiniz. Hangi hoca nasıl, hangi derste nasıl görevler var gibi soruların cevapları derslerinizi seçerken önemli bir kriter olacaktır.
  5. Vize İşlemleri: Vize işlemlerinize gideceğiniz üniversiteden kabul mektubunuz geldikten sonra başvurmalısınız. Eğer pasaportunuz yoksa kabul mektubunu beklemeden pasaport ile ilgili işlemlerinize başlayabilirsiniz. Pasaport geçerlilik tarihinin en az 1 yıl olması gerekmektedir.

Hangi Ülkeye İçin Ne Kadar Hibe Veriliyor?

Erasmus’a gidecek öğrencilere genel Erasmus başvuru puanı ve gideceği ülke doğrultusunda bir miktar para verilmektedir. Miktarı ne kadar olursa olsun hibe alarak Erasmus’a gitmek çok büyük bir avantajdır. Çünkü verilen hibe en azından sizin orada konaklama ya da aylık yeme içme ihtiyacınızı karşılar. Bu yüzden hibe alarak Erasmus’a gitmek çok büyük bir avantajdır.

  • Öğrenim hareketliliği için: İngiltere, Danimarka, Fransa, Hollanda gibi ülkelere aylık 500; Bulgaristan, Polonya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelere aylık 300 euro hibe verilmektedir.
  • Staj hareketliliği için: İngiltere, Danimarka, Fransa, Hollanda gibi ülkelere aylık 600; Bulgaristan, Polonya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti gibi ülkelere aylık 400 euro hibe verilmektedir.

dünya haritası üzerinde pasaport ve fotoğraf makinesi

Toparlamak gerekirse üniversite yılları Erasmus’u deneyimlemek için en güzel yıllar. Eğer gitmek gibi bir düşünceniz varsa kendinize güvenin ve en azından başvuru yapın. Denemekten zarar gelmez. Aksine, eğer giderseniz bir sürü ülkeyi çok ucuza gezme ve yeni insanlar, kültürler tanıma fırsatı bulacaksınız. Bu fırsatı kaçırmayın!

Seyahat ile ilgili yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için bizi Instagram’dan takip etmeyi unutmayın.

Sormak istediğiniz bir şey olursa çekinmeden bize yazabilirsiniz!