Kıbrıs gezilecek yerler yazımızda KKTC’de gezebileceğiniz yerlere genel olarak değindik. Denize nerelerde girilir, nerelerde yemek yenir gibi soruların cevaplarını da diğer yazılarımızda bulabilirsiniz. Bu yazıda yer alan çoğu yeri daha önce deneyip içlerinden en çok beğendiklerimizi seçerek derledik. Umarız siz de dener ve beğenirsiniz.
Bu yazıyı hiçbir yerde bulamayacağınız ipuçlarıyla dolu yerel bir rehber niteliğinde görebilirsiniz. Hem uzun süre yaşayan bir gözle hem de turistik olarak gezen bir gözle yazdık. Her türlü detayı düşünerek tüm bildiklerimizi aktarmaya çalıştık.
Kıbrıs’a Ne zaman Gidilir?
Öncelikle Kıbrıs’ı kültürel olarak gezmek istiyorsanız yaz aylarının gezilemeyecek kadar sıcak olduğunu unutmamak gerek. O yüzden kültürel bir gezi için nisan, mayıs ya da ekim, kasım ayları çok daha uygun bir tercih olacaktır. Deniz tatili yapmak için bile haziran ya da eylül aylarını daha çok tercih etmenizi öneririz.
Kıbrıs’a Nasıl Gidilir?
Kıbrıs’a Türkiye’den uçak ya da feribotla gidebilirsiniz. Feribot Mersin Liman ve yine Mersin’de bulunan Taşucu limandan kalkmaktadır. Taşucu’undan Girne’ye; Mersin’den ise Gazimağusa’ya seferler bulunmaktadır. Deniz yoluyla Kıbrıs’a gelmeyi düşünüyorsanız kesinlikle deniz otobüsü tercih etmelisiniz. Bu sayede yolculuğunuz daha kısa sürecek. Deniz yolunun bir diğer avantajı bagaj limiti olmaması. Fakat deniz yoluyla gelmeyi planladığınızda aksiliklere hazır olun. Uzun saatler güneşin altında beklemek veya arıza gibi tatsız durumlar olabiliyor. Biletinizi Akgünler Denizcilik‘ten alabilirsiniz.
Kıbrıs’a olan uçuşlarda da rötar ya da iptal çok yaygın. Yani bilet alırken neredeyse saat başı sefer görüyorsanız bilin ki çoğu iptal oluyor. Tabi bu durumda ücretsiz başka seferi alabiliyorsunuz ama planlarda aksama olabiliyor. Ayrıca çok az eşyanız varsa ve kabin bagajının yeteceğini düşünüyorsanız bile dönerken bagaj hakkı almanızı tavsiye ederim. Bu sayede gelirken hellim, içki vb. getirebilirsiniz.
Çok önemli not! Kıbrıs’a kimliği ile giriş yapacak herkesin(çocuklar dahil), kimliğinin yeni kimliklerden ve fotoğraflı olması gerekmektedir. Her gün onlarca kişi sırf bu yüzden yoldan dönüyor.
Kıbrıs’ta Ulaşım
Kıbrıs’ta ulaşım genel olarak biraz kısıtlı. Lefkoşadan kalkan Girneye ve Mağusa’ya giden dolmuş tipi araçlar mevcut. Ancak saatleri kısıtlı. Özellikle gece geç saatlere kadar dışarıda olacaksanız bu araçlar yeterli olmayacaktır. Aynı zamanda taksi de aşırı derecede pahalı. Gittiğinizde göreceksiniz bütün taksiler siyah Mercedes. Lefkoşa Girne arası 1000 TL’ydi en son. Bu yüzden özellikle gezecekseniz Kıbrıs’ta araba kiralamak şart diyebiliriz. Tabi trafiğin soldan aktığını ve arabaların direksiyonlarının sağda olduğunu da unutmamak gerek.
Nerede Kalınır?
Kıbrıs’ta gezilecek, görülecek ya da kalınacak belli başlı 3 ilçe var diyebiliriz. Bunlar Lefkoşa, Girne ve Gazimağusa. Girne ve Gazimağusa deniz kenarında. Lefkoşa’da ise deniz yok.
Kıbrıs daha çok büyük otelleriyle meşhur bir yer. Bu büyük otellerin bir çoğu da Girne ve Gazimağusa tarafında yer alıyor. Lefkoşa’da da bu otellerin daha küçük şubeleri var diyebiliriz. Otel fiyatları Girne>Mağusa>Lefkoşa şeklinde gidiyor. Daha ekonomik olsun isterseniz Lefkoşa’da kalmayı tercih edebilirsiniz. Ancak denize uzak olacağınızı ve ulaşım için arabanın şart olduğunu aklınızda bulundurun.
Kıbrıs’ta Nereler Gezilir?
Girne
Girne Kalesi
Limanda bulunan kalenin giriş ücreti 20 TL. Kalenin içerisinde kilise, mezar, sarnıç, zindan gibi birçok yapı var. Bir de içeride Batık Gemi Müzesi var. Manzaranın tadını çıkarabilir ayrıca avlusunda güllü süt içebilirsiniz.
Bellapais Manastırı
Gotik mimariye sahip bu manastır Kıbrıs gezilecek yerler düşünüldüğünde ilk akla gelenlerden. Manastır 3 katlı ve güzel bir bahçesi var. Giriş 17:30’da kapanıyor fakat sakın manastıra giremeyeceğim diye gitmekten vazgeçmeyin. Etraftan görüntüsü, bölgenin manzarası, köyde dolaşırken göreceğiniz çiçekler de burayı ziyaret etmeye değer kılıyor. Manastıra giriş 15 TL, öğrenci için ise 7 TL. Otopark var ve ücreti yalnızca 5 TL. Manastırdan önceki değil, sonraki otopark manastıra daha yakın.
Mavi Köşk
İtalyan asıllı Rum avukat ve silah kaçakçısı Paulo Paolides’in köşkünü Kıbrıs’a gelen herkesin görmesini tavsiye ederiz. Köşkü görevli askerle beraber turluyorsunuz ve ilgi çekici bilgiler ediniyorsunuz. Tur yarım saatte bir gerçekleşiyor. Köşk adaya hakim olan ama hiçbir yerden görünmeyen bir konuma sahip. Bunun dışında ses geçirmeyen perde, gözleri ve ayakları sizi takip eden tablo gibi detayları olan gizemli bir köşk sizi bekliyor. Eskiden pazartesi hariç her gün açıktı fakat pandemi nedeniyle kapalı olduğu için gitmeden önce kontrol etmekte fayda var. Google yorumlarda en son yorumları açıp kontrol edebilirsiniz. Genelde birileri gidip kapalı olduğunu yazıyor oluyor ama çok güvenli bir yol olduğunu söyleyemeyeceğim çünkü özel organizasyonlarla gezenler olabiliyor. Giriş ücreti 5 TL.
Barış ve Özgürlük Anıtı/Müzesi ve Müze Gemi
Karaoğlanoğlu Şehitliği, Barış ve Özgürlük Müzesi ve Anıtı, Açık Hava Araç Müzesi ve Müze Gemi birbirlerine çok yakın hatta bazıları yan yana. 1974 Barış Harekatı hakkında bilgilenmek, şehitleri anmak, Barış Harekatı’nda kullanılan gemiyi gezmek isterseniz Girne’nin Alsancak bölgesini ziyaret etmelisiniz.
St. Hilarion Kalesi
Nefes kesici bir manzarası olan bu kale ayrıca rivayete göre Walt Disney’e de ilham olmuş. Pamuk Prenses ve 7 Cüceler’i bu kaleden esinlenerek yazmış ve kaleler arası epey benzerlik varmış. Zirveye varmak için merdiven çıkıyorsunuz ve bazı kısımlar kaygan olabiliyor. Dikkatli olmakta fayda var. Yani kaymayacak bir ayakkabı tercih etmek sizi rahat ettirecektir. Bu tarihi kaleye varmak için tırmanış yaklaşık yarım saat sürüyor. Nisan-Ekim arası son giriş saati 16:30 iken kış döneminde 14:30. Giriş ücreti 15 TL fakat eğer öğrenciyseniz 7 TL.
Buffavento Kalesi
Kıbrıs’taki kalelerden bir diğeri olan Buffavento Kalesi de harika bir manzaraya sahip. Ayrıca burada uçak kazası kalıntıları ve kazada hayatını kaybedenler için bir anıt mevcut. Yaklaşık yarım saat süren tırmanış için hazırlıklı olmanızda fayda var. Kaleler arasında en kötü yolun buranın yolu olduğu söyleniyor. Ziyaret etmek için dağ kaleleri arasında tercih yapmanız gerekiyorsa Kantara ya da St. Hilarion Kalesi’ne gitmenizi daha çok tavsiye ederim.
Lefkoşa
Lefkoşa’da gezebileceğiniz tarihi yapılar birbirlerine çok yakın. Yürüyerek gezmek keyifli olacaktır.
Arasta
Lefkoşa’da bulunan bu bölgede çeşit çeşit dükkanlar var. Aynı zamanda Kıbrıs’ın kapalı çarşısı olan Bandabuliya’da burada. Eğer hediyelik eşya, meyve, sebze, kıyafetlere göz gezdirmek isterseniz gidebilirsiniz.
Büyük Han
Kıbrıs gezilecek yerler arasında Lefkoşa’da ilk akla gelecek yerlerden biri bu han. Kıbrıs’ın en büyük hanı olan Büyük Han otantik havasıyla turistlerin sevdiği noktalardan biri. İçeride küçük küçük hediyelik eşya satan dükkanlar var.
Selimiye Camii
İlk olarak yapımına Ayasofya Kilisesi olarak başlanan ve katedral olarak kullanıldıktan sonra camiye çevrilen bu yapı aynı zamanda Lefkoşa’da ayakta kalan en büyük tarihi bina. Restorasyon sebebiyle içine girilmiyor ama dışardan bu gotik mimariyi görebilirsiniz.
Bedesten
Tarihi binalar, gotik mimari ilginizi çekiyorsa Bedesten’i de görmelisiniz. Burası başlangıçta St. Nikolas Kilisesi olarak inşa edilmiş. Günümüzde ise çeşitli etkinlikler ve sergiler düzenleniyor.
Venedik Sütunu
Mağusa’da bulunan Salamis Harabeleri’nden bir sütun olan bu sütun Venedikliler tarafından 15. yüzyılda adayı ele geçirmenin sembolü olarak Lefkoşa’ya getirilmiş.
Zahra Sokak
Burası da Surlariçi bölgesinde bulunan bir sokak. Lefkoşa’nın otantik binalarında bir şeyler içmek ya da yemek için burayı tercih edebilirsiniz.
Gazimağusa
Kapalı Maraş
Burası da Kıbrıs gezilecek yerler arasında mutlaka gidilmesi gereken bir yer. Kapalı Maraş Mağusa’da bulunan bir bölge. Kıbrıs harekatı sırasında bu bölge Türk askerleri tarafından ele geçirilmiş ve 1981 yılında yasak bölge ilan edilmiş. Kısacası askeri kimliğe sahip kişiler dışında kimse içeri alınmıyordu. Ancak geçtiğimiz sene Maraş’ın bazı bölgeleri açıldı. Şu anda gidip kimliğinizi göstererek Maraş’ın belli bölgelerini gezebiliyorsunuz. Maraş ile alakalı internette bilgi aradığınızda giriş çıkış saatlerinin 08.00-17.00 arasında olduğu bilgisi var. Yalnız bu bilgi doğru değil. Biz bu yıl (2022) saat 19.00-19.30 civarı Maraş’tan çıkarken gezmeye daha yeni gelmiş bir sürü insan vardı.
Maraş’a gitmek için haritaya Dr. Fazıl Küçük Stadyumu yazabilirsiniz. Stadyumun hemen önünde büyük ve geniş ücretsiz bir otopark var. Zaten aracınızı oraya koyduğunuzda Maraş’a girilen kapıyı da göreceksiniz. İçeride denize girebileceğiniz 2 adet plaj mevcut. Bir tanesi giriş yaptığınız bu kapıya çok yakın, yürüme mesafesi. Bu yüzden yürümeye başlamadan önce deniz eşyalarınızı yanınıza almayı unutmayın. Tc kimliğiniz ile giriş yaptıktan sonra girişte hemen solda bir adet otobüs duruyor. Eğer isterseniz 20 TL’ye otobüse binebilir sadece Maraş’ı gezip geri gelebilir ya da otobüsü uzaktaki plaja gitmek için kullanabilirsiniz. Çünkü diğer plaj içeride belli yerlerin ve yolların açık olmasından dolayı yaklaşık 5 km uzaklıkta. Plajdan dönerken kapıda aldığınız otobüs biletini göstererek tekrar otobüse binebilirsiniz. Bunun haricinde 2 saatliği 20 TL’ye bisiklet de kiralamanız mümkün. Ancak gezmeyip denize girmeyi planlıyorsanız bu çok da mantıklı bir seçenek gibi görünmüyor.
Her iki plajda da işletme, şezlong ve duş mevcut. Şezlong ücreti 20 TL. Ama dilerseniz işletmenin masalarında oturup gölgesinden yararlanarak denize de girebilirsiniz. Maraş’a en çok denizi için gitmenizi öneririm. Kıbrıs’ın en güzel denizlerinden bir tanesi kesinlikle Maraş’ta. Zaten kime sorarsanız sorun Maraş’ın denizini kesinlikle övecektir. Bembeyaz kumu ve masmavi ter temiz bir denizi var. Maraş’ta denize girdikten sonra başka bir yerde denize girmek istemeyebilirsiniz bile.
Salamis Harabeleri
Kıbrıs’ta birçok turistik alanda olduğu gibi burayı da yazın gezmek zor olabilir. Çünkü Kıbrıs yazın gerçekten çok sıcak olabiliyor. Özellikle bahar aylarında gittiyseniz tarihi, turistik pek çok yeri gezmek için harika bir zaman seçmişsiniz demektir.
Antik dönemde var olmuş bir şehri görmek isterseniz buraya kesinlikle gelmelisiniz. MÖ 1100’lere kadar buranın Kıbrıs’ın başkenti olduğu düşünülüyor. Ayrıca tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış. İçinde spor salonu, tiyatro, bazilika, su deposu ve çeşitli tapınaklar var. Eğer büyük antik kentler gördüyseniz beklentinizi çok yükseltmemenizi söyleyebilirim.
Lala Mustafa Paşa Cami ve Cümbez Ağacı
Burası da camiye dönüşmeden önce katedral olan bir başka yapı. Hem gotik mimaride bir katedral hem de cami izleri taşıyan bu camide Fransa’da bulunan Reims Katedrali’nden de etkiler görülmekteymiş. Caminin yanındaki Cümbez Ağacı da gözünüzden kaçmasın. 700 yaşından büyük olan bu ağaç Kıbrıs’taki en yaşlı ağaçmış.
İskele
Kantara Kalesi
Bu kalenin Arap akınlarına karşı 7. yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. Beşparmak Dağları’nda bulunan kaleye basamaklar tırmanarak erişiliyor. Fakat diğer kalelere kıyasla tırmanış zorlayıcı değil. Yol boyu harika bir manzara size eşlik ediyor. Bu kaleye yürüyüş amaçlı da çıkabilirsiniz. Kantara biraz serin olabiliyor bu sebeple üstünüze ince bir hırka ya da benzeri bir şey alabilirsiniz. Bol bol güzel fotoğraf çekinebileceğiniz bir alan. Hem kaleyi hem manzarayı fotoğraflarınızda kullanabilirsiniz.
Dipkarpaz
Karpaz daha ziyaretinizin başından itibaren eşeklerle size bir deneyim yaşatmaya başlıyor. Yol boyu besleyebileceğiniz eşekler olacak. Bu sebeple Kıbrıs gezilecek yerler arasına Karpaz’ı eklediğiniz takdirde yanınıza eşekler için yiyecek bir şeyler almayı unutmayın.
Apostolos Andreas Manastırı
Bu manastıra ibadet amaçlı ya da ziyaret amaçlı girilebiliyor. Dilerseniz içeride dilek tutup mum dikebilirsiniz. Bunların dışında manastırın dış kısmında hediyelik eşya alabileceğiniz stantları gezebilirsiniz. İnanışa göre Andreas su sıkıntısı yaşayan gemiden inip manastırın bulunduğu yere bastonuyla vuruyor ve oradan şifalı su çıkıyor. Şifalı olduğuna inanılan bu sudan içebilirsiniz.
Zafer Burnu
Burası Kıbrıs’ın en uç noktası. Eğer hava şartları izin verirse bu burundan Türkiye’yi görebiliyorsunuz.
Bilmeniz Gerekenler
20 Temmuz’da Kıbrıs
20 Temmuz Kıbrıs’ın Barış ve Özgürlük Bayramı. Her yıl bu tarihte Kıbrıs’ta çeşitli törenler ve gösteriler düzenleniyor. Örneğin bu yılki (2022) törende Türk Yıldızları gösteri yaptı. Girne’nin kıyısında çeşitli konumlarda durup bu gösteriyi izleyebiliyordunuz. Eğer siz de bu tarihte Kıbrıs’ta olursanız bu törenleri ve gösterileri izleyebilirsiniz.
Prizler
Kıbrıs’ta tüm prizler İngiliz tipi priz şeklindedir. Yani Türkiye’deki gibi 2 girişi yoktur 3 girişi vardır ve tüm prizlerin açma kapama düğmesi mevcuttur. Eğer isterseniz İngiliz tipi priz dönüştürücüsünü alıp gidebilirsiniz. Ama bu çok gerekli değil. Çünkü her markette dönüştürücü priz satılmaktadır. Gittiğinizde oradan da alabilirsiniz. Ayrıca diyelim ki dönüştürücü bulamadınız. O zaman da güvenlik düğmesinin kapalı olduğundan emin olarak prizin 3. deliğine plastik bir şey sokarak da cihazınızı prize takabilirsiniz.
Sinekler
Kıbrıs’ın sivrisineğe benzer ama ondan çok daha küçük meşhur bir sineği var, küpdüşen. Aynı sivrisinek gibi kulağınızın dibinde öter durur. Ayrıca ısırdığı yer 1 saniyeliğine yanar ve kaşınır. Üstelik küçük olduğu için de bulmak ve öldürmek zordur. O yüzden nerede kalıyorsanız kalın ister evde ister otelde, elektrolikit ya da tablet sinek ilacı kesinlikle şart. Yoksa geceleri uyuyamayabilirsiniz.
Tombala
Kıbrıs’a yazın giderseniz çeşitli afişlerde, panolarda tombala ilanlarına rastlayabilirsiniz. Spor kulüplerinin bahçesinde haftanın belirli bir günü düzenli olarak tombala düzenleniyor. Bir miktar ücret verip katılabiliyorsunuz. Eğer katılırsanız oldukça yerel bir deneyim yaşamış olursunuz.
Nrykibris
Bu Instagram hesabını takip etmenizi öneririm. Buraya tıklayarak profiline ulaşabilirsiniz. Bu hesap her gün düzenli olarak Kıbrıs’ta hangi mekanda canlı müzik var ya da hangi mekanda DJ var paylaşıyor. Böylelikle siz de çeşitli etkinlerden haberdar oluyorsunuz ve akşam gitmek için mekan seçmenize de yardımcı oluyor. Kıbrıs gezilecek yerler arasında çok güzel mekanlar var elbette ama bu şekilde güncel etkinlikleri kendi müzik zevkinize göre seçebilirsiniz.
Not: Kıbrıslılar hellime hellim peyniri dendiğinde kızıyormuş. Bu yüzden o peynirin ismi hellim, hellim peyniri değil 🙂
Kıbrıs Plajları yazımızı okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
İpuçlarıyla dolu diğer seyahat yazılarımıza ulaşmak için tıklayın.
3 Comments
[…] bu yazıda fakat Kıbrıs’a dair pek çok ipucu dolu Kıbrıs Gezilecek Yerler yazımızı da okumayı […]
[…] Kıbrıs Gezilecek Yerler- Kıbrıs Gezi Rehberi […]
[…] Kıbrıs Gezilecek Yerler’de Kıbrıs’ta canlı müzikle ilgili bir başka ipucu var. Buraya tıklayarak o yazıya […]