Giresun gerek doğası gerek yemekleri ya da temiz havası ile Karadeniz Bölgesi’nin görülmeye değer yerlerinden biri. Giresun gezilecek yerler yazısını hem turistik bir bakış açısıyla hem de orada çok uzun zaman geçirmiş birinin bakış açısıyla yazdım. Yazıda yıllarca gidip gelerek edindiğim ipuçlarını bulabilirsiniz. İnternette Giresun için böyle bir rehber olmadığını düşünüyorum. Umarım faydalanırsınız. Sizin de önerileriniz olursa yorum olarak yazmayı unutmayın.
Ulaşım
Giresun’a özel aracınızla gitmek ya da Giresun’da araç kiralamak istiyor olabilirsiniz. Bunun için Enuygun.com gibi bir siteden kiralama tarihlerinizi girerek tüm rent a car firmalarının araçlarını ve fiyatlarını görebilir ve online olarak araç kiralayabilirsiniz. Ordu ve Giresun arasında Ordu-Giresun Havalimanı var. Eğer uçakla gidecekseniz her iki şehre de mesafesi yakın. Dilerseniz kiraladığınız aracı havalimanından alabilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine servis ile gitmek de mümkün.
Giresun’da kalacağınız yere göre birçok yere yürüyerek gidebilirsiniz. Çünkü Giresun çok büyük bir şehir değil. Gezeceğiniz yerlere yürüyerek gidebileceğiniz gibi minibüslerle de gidebilirsiniz. Fakat benim de önermiş olduğum bazı yaylalar ya da plajlar gibi yerlere ulaşım arabasız zor. Bu yüzden yaylaya ya da plaja gidecekseniz araba kiralamak iyi bir seçenek.
Giresun Kalesi
Giresun gezilecek yerler arasında başlangıçta Giresun Kalesi geliyor. İlk olarak kalenin manzarası çok güzel. Şehrin neredeyse hepsini yukarıdan görüyorsunuz. Eğer yokuş çıkmak sizin için sorun değilse yürüyerek çıkabilirsiniz. Ayrıca burada çay, kahve içebileceğiniz yerler var. Yani dilerseniz Kale Kafe’de manzaraya karşı kahvaltı yapabilir, yöresel yiyecekleri deneyebilirsiniz. Ayrıca, piknik, mangal yapabileceğiniz alan var. Bunlara ek olarak buradan yöresel kıyafetler, bandanalar gibi hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Kalede aynı zamanda Topal Osman Ağa’nın mezarı bulunuyor.
Zeytinlik Semti
Gogora Mahallesi olarak da geçen bu turistik semtte bulunan evlerde eskiden Giresun’da yaşayan Rumlar kalıyormuş. Evler Marsilya’dan getirilen malzemelerle yapılmış. Fotoğraf çekmeye meraklıysanız buraya gitmelisiniz. Aynı zamanda tarihi konakların bazıları kafe ve restoran olarak işletiliyor.
Giresun Adası
Ada, 2. derece doğal sit alanı ve arkeolojik kazı alanı olarak koruma altında. 4 tane kazı alanı var. İçerisinde surlar, manastır, şapel, sarnıç ve mezarlıklar var. Aynı zamanda ada, din insanları tarafından inziva için kullanılıyormuş. Giresun Adası’na Altın Post adlı firma turlar düzenliyor. 0-6 yaş ücretsiz, 18 yaş altı 30 TL ve yetişkin kişi başı ücret 40 TL. Ancak hava şartlarından dolayı turlar sık sık iptal oluyor. Bu yüzden gideceğiniz gün saat 11-12 civarında arayıp tur olup olmayacağını öğrenebilirsiniz. Telefon numarası: 04542442222. Gün içerisinde gerçekleşen ilk tur saati 14:00. Ek olarak tekne içerisinde çay, kahve gibi bazı yiyecek ve içeceklerin satışı var. Adada Amazon kadınlarının yaşadığı söyleniyor. Bu yüzden tur içerisinde canlandırmalar da bulunmakta. Aynı zamanda bazı zamanlarda adaya yüzme turları da yapılıyormuş. Giresun’a geldiyseniz Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde bulunan iki adadan biri olan Giresun Adası’na gelmek güzel bir fikir olacaktır. (Diğeri de Kocaeli’nde Kefken Adası)
Kulakkaya Yaylası
1700 metre yükseklikte şehir merkezine 40 km mesafede bir yayla. Yolu asfalt fakat dönemeçli bir yol. Yol üzerinde Gelin Kayası’nı görebilirsiniz. Ayrıca Gelin Kayası efsanesini okumak için buraya tıklayabilirsiniz.
Ancak hazırlıklı gitmekte fayda var. Çünkü bir anda sis basıp bir anda yağmur yağma olasılığı var. Sonrasında güneş açabilir. Yaylada restoran, çay bahçesi, otel, bungalovlar ve tuvalet var. Aynı zamanda yöresel yiyecekler bulabilirsiniz. Her şey çok lezzetli. Zaten herhangi bir yaylada yediğiniz et çok güzel olacaktır. Örneğin burada sütlaç, pancar çorbası, kuymak, pestil gibi tatlar da bulabilirsiniz. Giresun’un genelinde olduğu gibi burada da fiyatlar makul. Ayrıca piknik alanı var. Lezzetli et, oksijen, yeşillik, kuş cıvıltıları için bu yaylaya gidebilirsiniz. Gerçekten güzel.
Burada Gırık Bahçe’de kuymaklı, mantar kavurmalı leziz bir kahvaltı yapabilirsiniz. 2 kişilik kahvaltıyı 4 kişi paylaşabilirsiniz. Ayrıca Kasap Baki’de de et yiyebilirsiniz.
Aşağıdaki iki yaylada da benzer deneyimleri yaşayabilirsiniz. Yıl içerisinde belirli günlerde yaylalarda şenlikler de yapılmakta.
Kümbet Yaylası
Kümbet Yaylası 1750 metre yükseklikte ve Giresun’a 60 km uzaklıkta. Cumaları pazar kuruluyor.
Bektaş Yaylası
2100 metre yükseklikte ve Giresun merkeze 56 km uzaklıkta. Pazar günleri pazar kuruluyor. Ayrıca Bektaş Yaylası’na ulaşım rahat.
Mavi Göl ve Kuzalan Şelalesi
Giresun gezilecek yerler içinde öne çıkan yerlerden biri sodalı bir göl olan Mavi Göl. Yaylalara giderken rotanız üzerine Mavi Göl’ü ekleyebilirsiniz. Ancak dikkatli olun. Çünkü yolu virajlı ve bozuk satıhlı. Otopark ve göle giriş ücretsiz. İlerisinde yer alan Kuzalan Şelalesi’ne ise giriş ücretli. Eğer güneşli zamana denk gelirseniz gölün turkuaz rengi çok etkileyici. Yağmurlu zamanlarda gölün rengi değişiyor ve yeşil kahverengi olabiliyor. Genellikle çok kalabalık oluyor.
Gazi Caddesi
Giresun’da merkezde bulunan cadde. Yan yana dükkanlar var. Giresun’a gelirseniz mecburen yolunuz buraya düşecektir. Fındık ürünleri satan dükkanlar bulunmakta. Fındık ezmesi, fındık ezmeli çikolata gibi ürünler alabilirsiniz. Taze Türk kahvesi çektirebilirsiniz. Her biri çok lezzetli.
Sahil ve Plajlar
Giresun’da yapılacak en keyifli etkinliklerden birisi sahilde yürüyüş yapmak. Bulancak tarafına doğru yürürseniz canlı bir sahille karşılaşacaksınız. Burada oturabileceğiniz çeşitli kafeler var. Ayrıca çocuk parkı ve tenis kortu da bulunmakta. Keşap tarafına doğru yürürseniz kalabalıktan uzak, geniş sahil yolunda rahatlıkla yürüyebilirsiniz. Burada yol kenarına kurulmuş minik çay evleri, seyyar yemek arabaları var. Aynı zamanda burada yürüyerek lunaparka ulaşabilirsiniz. Geniş bir park var burada oturabilirsiniz.
Plajlara gelecek olursak, Giresun’da bir sürü plaj var. Mevsim şartları el verdiği takdirde tadını çıkarabilirsiniz. Merkeze yakın plajlar genellikle kalabalık ve kirli oluyor. Uluburun Plajı suyu temiz olan plajlardan. Deniz hemen derinleşiyor ve taş fakat özellikle dalgalarla eğlenmeyi sevenler burada keyifli vakit geçirecektir.
Halil Usta Balkaymak Dondurma
Bir sahilde bir de Sokakbaşı’nda şubesi var. Sahilde bulunan şubede oturup dondurma yemenizi tavsiye ederim. Sahilde yürüyüş yaptıktan sonra dondurmanızın tadını çıkarabilirsiniz. İncir-ceviz ve bal-kaymak yemeden dönmeyin. Fakat Sokakbaşı’nda bulunan dükkanda oturacak kısım yok.
İkram Pide
Giresun pidesi yemeden Giresun’dan dönmek olmaz. Giresun gezilecek yerler den önce pide yemek önemli bence. Oldukça çok pideci var. Buranın güzelliği ise deniz kıyısında olması. Ek olarak mekanda bulunan merdivenden denizin kenarına inebiliyorsunuz.
Not: Gittiğiniz pidecide kapalı kıymalı pide yerseniz yalnızca ikiye bölmelerini isteyin. Tutup ısırarak yemek keyifli olacaktır. Ayrıca mutlaka peynirli pide de deneyin.
Elmalılar Pide Salonu
Burası merkezde küçük bir pideci. Giresun yağlısı Giresun’a özgü bir lezzet. Pizza şeklinde açık pide içinde tereyağı ve yumurta oluyor. Kenarlarını koparıp içine banarak yiyorsunuz. Burada yağlı yiyebilirsiniz.
Giresun’da kötü pide bulmanız çok zor. Yani farklı pideciler deneyebilirsiniz. Ben fikir olması için 2 tane pideciyi yazdım.
Meşhur Tel Kadayıfçı Mustafa Patar
Fındık ezmeli ve sütlü kadayıf yemeden Giresun’dan dönmeyin. Gerçekten çok meşhur. Bayramda önünde uzun uzun sıralar oluyor ve hatta bitiyor, alamıyorsunuz. Ayrıca kendiniz yapmak için tel kadayıf da alabilirsiniz.
Azık Hamburger
Yılların hamburgercisi. Oldukça ünlü. Sahibi tek başına çalışıyor ve ekmeği bittiği an dükkanı kapatıyor. Klasik hamburgerlerden farklı, büfe usulü bol ketçap, mayonezli, tost makinesinde basılmış bir hamburger. Eğer yemek istiyorsanız erken saatlerde gitmeniz lazım. Uzun süre beklemeniz de gerekebilir. Çünkü bu dükkanda acele yok. Ben çoğu denememde yiyemedim. Kesin yemek istiyorsanız öğlen gidin 🙂
Kumyalı Simitçisi
Susamsız, pekmezli Giresun simidi şehrin her yerinde var fakat burada gece bile taze simit bulabiliyorsunuz. Ben Giresun simidini çok seviyorum. Hatta dönerken getiriyorum. Buzlukta tutabilirsiniz ve tavada kısık ateşte ısıtarak yiyebilirsiniz. Giresun fındıklı pastası ya da diğer adıyla macunlu pasta da Giresun’da deneyebileceğiniz lezzetlerden. Onu da buradan alabilirsiniz.
Kök Ev
Doğanın tadını çıkarmaya, temiz havayı solumaya, fotoğraf çekinmeye uygun bir restoran. Demlik çay, köfte, kahvaltı gibi seçenekler var. Giresun’daki diğer yerlere kıyasla daha pahalı. Kıyafet olarak hazırlıklı gidin. Hava soğuyabilir. Sincaplar, ördekler, kuşlar gibi çeşitli hayvanlar etrafınızda, dere kıyısında keyifli vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca hamakta dinlenebilir, salıncakta sallanabilirsiniz.
Millet Bahçesi
Giresun manzaralı, ağaçların altında, çiçeklerle çevrili çay bahçesi. Yontma taştan kemerli bir kapısı bulunmakta. Eskiden burada konserler veriliyordu, etkinlikler oluyordu. Ek olarak çocukların oynayabileceği alan bulunmakta.
Orta Kahve 246
Güzel manzaraya karşı kahvaltı yapmak, çay, kahve içmek ya da bir şeyler yemek isterseniz gidebileceğiniz mekan.
Hasan Tepesi
Giresun manzarasına karşı çay içebileceğiniz yer. Gün batımını izleyebilirsiniz. Salıncağa binebilirsiniz. Bunların yanı sıra yolu oldukça kötü. Tek arabanın geçebileceği dik bir yokuştan gidiliyor fakat Giresun’un en güzel manzarasına karşı demlikte çay içiyorsunuz.
Turla Gezmek
Daha önce deneyimlemedim. Fakat her gittiğimde yeltendiğim bir gezi yöntemi de günübirlik turlar. Giresun kalkışlı günübirlik çeşit çeşit tur oluyor. Hangi mevsimde gitmek isterseniz isteyin sürekli turlar olduğu için uygun tarihi bulmak da mümkün. Hatta Giresun’dan Batum’a bile geçebilirsiniz. Aracım olmadığı bir zamanda ben Mavi Göl’e turla gitmeyi düşünmüştüm. Siz de pek uğraşmadan bazı yerleri gezmek isterseniz turla gezmeyi tercih edebilirsiniz. Ben internete baktığımda aktivite turizmi görmüştüm. Ancak başka tur firmaları da bulmak mümkündür tabi.
Not: Taflan oldukça farklı bir meyve. Giresun’da deneyebilirsiniz. Yerli kirazdan yapılan turşu, kiraz diblesi, fasulye diblesi, patlıcan kızartması, mendek, pezik gibi çeşit çeşit otlardan yapılan yemekleri deneme fırsatı bulursanız da deneyin. Giresun mutfağı aslında oldukça geniş. Isırgan otu çorbası benim asla ısınamadığım, katı kıvamlı bir çorba. Pancar (karalahana) çorbası ve sarmasını ise çok seviyorum.
Giresun gezilecek yerler ve yenilecek yemekler böyle 🙂 Umarım bilgilendirici bir içerik olmuştur ve beğenmişsinizdir. Bildiğiniz, eklemek istediğiniz ya da görülmesi gereken başka yerler varsa yorumlara yazın.
Sitemizdeki diğer gezi rehberlerine hızlıca ulaşmak için tıklayın.
Yazılarımızdan haberdar olmak için bizi Instagram‘dan takip etmeyi unutmayın.
1 Comment
[…] Giresun Gezilecek Yerler yazısına ise buradan ulaşabilirsiniz. […]