Malzeme Listesi: Kamp Tavsiyeleri

Bu yazıda kamp yapmak için gerekenler hakkında kendi kamp deneyimlerim doğrultusunda sizlere bilgi verdim. İlk kamp deneyimi yaşayacak olanlar ya da ilk defa kamp yapmak isteyenler koşun! Bu yazıyı okuduktan sonra kamp yapmak hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Gelin kamp yapmak için gerekenler ile başlayalım.

kamp yapmak için gerekenler

Kamp Yapmak İçin Gerekenler

  • Öncelikle çadır kampı hakkında birkaç bilgi vermek isterim. Çadır kampını ormanda, göl kenarında, sahilde, dağda yapabilirsiniz. Kısacası çadır kampı yapmanın yasak olmadığı her yerde kamp yapabilirsiniz.
  • Kamp yapmak için gerekenler aslında çok basit. Doğada, ormanda olmak istiyorsanız ya da ateş yakmak, odun toplamak konusunda hevesliyseniz, ben 1-2 gün sert bir zeminde yatarım ve sorun olmaz diyorsanız hemen kamp yapmak için harekete geçin derim.

Malzeme Listesi

  1. Sizin de bildiğiniz gibi çadır kampı yapmak için olmazsa olmaz malzemelerden bir tanesi çadırdır. Ancak karavan gibi araçlarla da yapılan şeye kamp denmektedir.
  2. Çadırın içinde daha rahat yatabilmeniz açısından bir kamp matı kamp yapmak için gerekenler arasında bulunmaktadır. (ya da isteğe göre şişme yatak)
  3. Eğer sadece yazın kamp yapmayı planlıyorsanız uyku tulumu almak zorunda değilsiniz. Ancak ilkbahar, sonbahar ve hatta kış aylarında kamp yapmak istiyorsanız uyku tulumu almak şart.

Kamp yapmak için gerekli malzemeler aslında gerçekten bu kadar. Tabi ki alabileceğiniz ekstra bir sürü şey var. Ancak bu sizin kamp yapma şeklinize, konforunuza ve isteğinize bağlı. Bu yüzden isterseniz kamp tavsiyeleri ile devam edelim.

Kamp Yapmak İçin Gerekenler

Çadır

Herkesin aklına öncelikle nasıl bir çadır almalıyım sorusu muhtemelen geliyordur. Hangi çadırı alacağınız ne zaman, hangi şekilde ve kaç kişi ile kamp yapacağınız ile ilişkilidir. Ancak belirtmek isterim ki, bence çadırda kalacak kişi sayısının hep bir fazlası boyutunda çadır alınmalıdır. Örneğin kamp yapmaya hiçbir zaman tek gitmem. Yani kesinlikle 2 kişi bir çadırda kalacak diye düşünüyorsanız 3 kişilik çadır almalısınız. Ama, ben birileriyle gitsem bile kendi çadırımda sadece ben kalırım diyorsanız yine de 2 kişilik çadır almanızı öneririm.

yakacak odun ve çaydanlık

Neden?

Kamp yapmaya gittiğinizde en basitinden sırt çantanızı çadırın içine koymak isteyeceksinizdir. 2 kişinin kalacağı bir çadırda da ekstra 2 kişilik eşya olacağını düşünün. 3 kişilik çadır hem size hem de eşyalarınıza anca yetecektir ve daha konforlu olmanızı sağlayacaktır.

Çadır Tipi

Çadır tipleri 3, 4 ve 5 mevsim olarak değişmektedir. Örneğin 5 mevsim bir çadır ilkbahar, yaz, sonbahar, kış ve rüzgar mevsimlerinde kullanılabilir anlamına gelmektedir. Ancak yılın her günü kamp yapmaya gitmeyi düşünmüyorsanız 5 mevsimlik çadır almanızın hiç gereği yok. Yine aynı şekilde kışın kampa gitmeyecekseniz 4 mevsimlik çadır almanıza da gerek yok.

Çadır Özellikleri

  • Kurulumu kolay bir çadır almanızı öneririm.
  • Eğer kamp yapmaya arabayla gitmeyecekseniz hafif çadırlar almaya dikkat edebilirsiniz.
  • Çadırın iç tentesi ile dış tentesi arasından hava girebilecek boşluklara sahip olmalıdır. Çünkü çadırın içindeyken size konfor sağlar. Havalandırma bölümleri, ilk olarak aranan çadır özelliklerinden bir tanesidir.
  • Decathlon’a bakarsanız Fresh & Black çadırlar olduğunu görürsünüz. Bu çadırınızın içinin simsiyah olması ve güneş ışığı ve ısısını geçirmemesi anlamına gelmektedir. Ancak bu çadırı kullanan birçok arkadaşım bu teknolojinin pek de işe yaramadığını söylediler. Hatta çadırın içinin çok sıcak olduğunu söylediler.
  • Çadırın balkonunun olması yani kapısının önünde bir miktar daha kumaş olması bir avantajdır. Ayakkabı ya da çanta gibi eşyaları çadırın içine almak yerine oraya koyarsınız. Böylelikle yerden tasarruf sağlarsınız. Aynı zamanda yağmurlu havalarda da ekstra bir kuru alana sahip olmuş olursunuz.

Kamp Çadırı Öneri

Öncelikle belirtmek isterim ki bu yazı sponsorlu bir yazı değildir. Sadece uygun fiyata kamp yapmayı deneyimleyebilmeniz için sizlere kendi deneyimlerimi aktarmak istedim.

İlk kez kamp yapmak istiyorsanız, daha önce kamp yaptıysanız ama kendiniz bir çadır almak istiyorsanız ya da arada bir ormana kaçıp kamp yapmak istiyorsanız maliyeti yüksek çadırlara yönelmenizi tavsiye etmem. İnternette aradığınızda Husky, Evolite gibi gerçekten kaliteli çadır markaları göreceksiniz. Ancak bu markaların çok düzenli bir şekilde kamp yapanlara yönelik olduğunu düşünüyorum.

Quechua MH100

Ben Decathlon’dan aldığım 3 kişilik Quechua MH100 çadırı kullanıyorum. Fresh and Black teknolojisi bulunmuyor. Ancak yeterince sağlam, dayanıklı, balkonu olan ve çok uygun fiyatlı bir çadır. Fiyatından, havalandırma bölümünün ve balkonun olmasından ayrıca garantisinin olmasından dolayı ben bu çadırı tercih ettim.

Kamp Matı Öneri

Kamp matı seçimi tamamıyla size kalmış. Fiyat aralığı çok geniş bir kamp malzemesinden bahsediyoruz çünkü çok fazla çeşit var. Kendiliğinden şişen mat, sizin şişirebileceğiniz matlar ya da direkt dümdüz kamp matı alabilirsiniz. Bunlara ek olarak şişme yatak alma seçeneğiniz de var. Tabi ki şişme yatağı taşımak mat taşımak kadar kolay olmuyor. Bu yüzden o kadar konforlu olmaya da gerek yok diye düşünüyorsanız 1 cm kalınlığında düz bir kamp matı tercih etmek en hesaplısı.

Uyku Tulumu Öneri

Şunu belirtmek isterim ki uyku tulumlarının teknolojisi bir harika. Kat kat giyinmenize, yanınıza battaniyeler, polarlar almanıza hiç gerek kalmıyor. Bu yüzden hangi mevsimde kamp yapacak olursanız olun bir uyku tulumu almanız her türlü avantajlı.

Uyku Tulumu Çeşitleri

Uyku tulumları ve fiyatları boya, cinsiyete ve sıcaklık derecesine bağlı olarak değişiyor. Tahmin edebileceğiniz gibi -20 derecelerde kullanılması için tasarlanmış olan bir uyku tulumunun fiyatı baya bir yüksek. Eğer geceleri hava sıcaklığının 0’ın altına düşmeyeceği hava koşullarında kamp yapacaksanız +5 derecelik tulumları tavsiye ederim.

McKinley

Ben McKinley markasının +5 derecelik tulumunu kullanıyorum ve çok memnunum. Başka bir sürü marka görebilirsiniz internette ancak yine fiyatı uygun bir şey almanızı öneririm. Ben tulumumu Intersport’tan bir indirime denk gelerek 85 TL’ye almıştım.

Kamp Lambası Öneri

Fener kamp sırasında işinizi gerçekten kolaylaştıracak bir kamp malzemesi aslında. Gece olduğunda etrafı görebilmenin yanı sıra çadırın içini aydınlatmaya da yarıyor ya da hava karardığında ve yakacak odununuz kalmadığında feneriniz varsa odun toplayabiliyorsunuz.

Fener Çeşitleri

Pilli, şarjlı, dinamolu, ışıldaklı ya da kafa feneri gibi çeşitleri olan kamp feneri yine sizin tercihinize kalmış durumda. Kendinizi güvende hissetmek ve etrafı daha iyi görmek için en az 50 lümen olan bir fener almak iyi bir seçenektir. Gece odun toplamaya ya da ormanın içerisinde yürüyüş yapmaya gidecekseniz de yine en az 50 lümenlik bir kafa feneri almanızı tavsiye ederim.

Kamp Çantası Öneri

Kamp yapmaya arabanızla gidecekseniz ya da uzun süreli kamplar yerine 2-3 günlük kısa süreli kamplar yapacaksanız 50 ya da 60 litrelik bir kamp çantasının yeterli olduğunu düşünüyorum. Kısa süreli bir kampta bu boyutlarda bir çanta size yeterli olacaktır hatta içini doldurmadığınız durumlarda uyku tulumunuzu da çantanızın içine koyabilirsiniz. Üstelik illa bilinen bir marka kamp çantası almanıza gerek yok, yine uygun fiyatlı ancak bel desteği olan bir çanta tercih etmenizi öneririm.

Kamp Sandalyesi Öneri

Ormana gittiğinizde yere ya da bir taşın üzerine oturmayı tercih etmiyorsanız kamp sandalyesi almanızı öneririm. Gerçekten büyük bir konfor sağlıyor. Ancak kamp yapmak için gerekenler arasında almak zorunda olduğunuz bir şey değil.

Çakmak ya da Kibrit

Eğer yerde ateş yakmak yasak değilse ateşi yakmak için bir adet çakmak ya da kibrite ihtiyaç var. Bu yüzden mutlaka yanınıza birini hatta ikisini birden almanız gerekiyor.

Hızar/Odun Testeresi

Genelde ormanın derinliklerinde yere düşmüş kalın bir dal ya da gövdesinden kırılarak yere devrilmiş bir ağaç görebilirsiniz. Ancak bu dalları ya da ağaç gövdelerini kamp alanına taşımanız pek de kolay değil. İşte bu yüzden hızar ya da odun testeresi gibi kesici bir alete ihtiyacınız var. Bir şekilde taşırım ben hızara gerek yok diye düşünüyorsanız kamp alanında o koskocaman kütüğü küçük parçalara bölerek odun yapmak için de hızara ihtiyacınız olacağını söyleyebilirim.

Aynı zamanda kamp sandalyeniz yoksa ve oturacak bir şey yani oturma tesisi yapmak istiyorsanız, kendinize vakit geçirecek küçük baraka tarzında bir şey yapmak istiyorsanız, masa yapmak istiyorsanız ya da merdiven ateşi gibi şeyler yapmak istiyorsanız hızar ya da odun testeresi şart diyebilirim.

Çakı ya da Bıçak

Kuru dallardan talaş yapmak için ya da dalların uçlarını sivriltmek için bir çakı ya da bıçağa ihtiyacınız var. Örneğin marshmallow ya da sucuk yapmak istiyorsunuz ancak bunun için bir malzemeniz yok. İşte o zaman bir dalın ucunu sivrilterek ve yemeğinizi ucuna takarak ateşe tutabilirsiniz.

Çöp Poşeti

Her türlü atığınızı içine atmak için çöp poşeti kesinlikle yanınıza almayı unutmamanız gerekenlerden.

Kamp Ocağı Öneri

Yer ateşi yakabileceğiniz bir yere gidiyorsanız kamp ocağına ihtiyacınız olmayacaktır. Ancak bazı yerlerde ateş yakmak yasak olduğu için yemeğinizi yapmak ya da su ısıtmak için kullanacağınız kamp ocağı büyük bir kurtarıcı.

Çaydanlık ya da Tencere

Suyunuzu ısıtmak ya da yemek yapmak için kullanacağınız ateşe dayanıklı bir çaydanlık ya da tencere almak gerekli.

Bu liste başka bir sürü küçük malzemelerle uzar da gider ancak aslında kamp yapmak için gerekli malzemeler bu kadardır.

İpucu

Bu kısımda ise sizlere kamp ipuçları ile ilgili bilgi vereceğim.

Kamp ateşi nasıl yapılır?

Gittiğiniz yere yer ateşi yakmanın yasak olup olmadığını öğrendikten sonra kamp yapacağınız alanı daha önceden ateş yakılmış bir yer olup olmamasına göre seçebilirsiniz. Eğer ilk defa ateşi siz yakacaksanız aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Hazırlık Aşaması

  • Ateşinizi bir kere yakıp bir daha söndürmeyecekseniz bolca oduna ihtiyacınız olacak. İşte bu yüzden ateş yakmadan önce toplayabildiğiniz kadar odun toplamalısınız.
  • Ateşinizin yanması için çalı, talaş, ağaç kabukları, dallarda oluşan yosunları öncelikli olarak toplamanızı öneririm. Özellikle dallarda oluşan yosunları bolca toplayıp hazır etmelisiniz çünkü bu yosunlar ani bir tehlikede ateşe atıldığında ateşin bir anda yükselmesini ve büyümesini sağlar.
  • Kırılmış ve yere düşmüş kuru dalları, devrilmiş ve kökünden kopmuş ağaç gövdelerini odun olarak kullanabilirsiniz.
odunlar

Ateşi Hazırlamak

  • Öncelikle ateşi yakacağınız yeri belirlerken ağaçlara uzak bir yeri belirleyin. Ateşin üst kısmına gelecek şekilde ağaçlar olmadığına emin olun.
  • Büyük taşlar toplayın ve ateşi yakacağınız alanı bu taşlarla çevreleyin. Mümkünse ateş yakacağınız alanı biraz kazıp, bir çukur oluşturun.
  • Zemine ağaçlardan düşen çalı, ağaç kabukları, dalın üzerinde oluşmuş yosunlar ya da kuru dalı bıçak ile kazıyarak elde ettiğiniz talaş gibi malzemeleri koyun. Ancak ateşi yakacağınız alanın tümünü bunlarla kaplamayın o zaman ateşiniz boğulur. Ateşi tutuşturmak için bir miktar yeterli.
  • Kolay tutuşabilecek bir çalı parçasını ya da varsa yanınızda bir kağıt parçasını ya da kibriti ile zemine koyduğunuz malzemeleri yakın ve tutuşmaları için yere eğilip kafanızı yan çevirip üfleyin.
  • Ateşiniz tutuştuğunda üzerine ince ağaç dallarını atın ve ateşin biraz büyümesini sağlayın.

Ateşi Canlı Tutmak

Isınmanızı ve güvenliğinizi sağlayan ateşinizi sürekli yeni odun atarak canlı tutmanızı öneririm. Vücut ısınızı koruyarak üşümenize engel olur, sinek ya da böceklerin yanınıza yaklaşmasını engeller ve en önemlisi sizi hayvan tehlikesine karşı korur. Her zaman ateşinizin yanında dallarda oluşmuş yosunlardan bulunsun. Herhangi bir hayvan tehlikesinde bu yosunların hepsini ateşe atarak ateşinizin bir anda büyümesini sağlayabilirsiniz.

Kamp Yapmak İçin Gerekenler

Ateşi Söndürmek

Kamp alanını terk etmeden önce yapmanız gereken çok önemli şeylerden bir tanesi ateşi doğru bir şekilde söndürmektir. Ateşin içinde odun kalmaması ve her şeyin yanıp köz olması ateşin söndüğü anlamına gelmez. Herhangi bir rüzgar anında ateş tekrar harlanıp sağa sola sıçrayarak orman yangını çıkarabilir. İşte bu yüzden gitmeden önce közlerin hepsi ıslanacak şekilde üzerine su dökmelisiniz. Daha sonra közü bir odun yardımıyla karıştırarak her tarafının ıslandığından emin olmalısınız. Daha sonra etrafındaki taşlara su dökerek taşları da ıslatmalısınız. Islattığınız taşları ateş yaktığınız alanın tamamını kapatacak şekilde üst üste koymalı ve etrafında da su dökmelisiniz.

Meşale

Uzun ve çok ince olmayan bir dal parçasını meşale olarak kullanabilirsiniz. Dalın ucuna eski bir kumaş parçasını ve üzerine yanacak plastik bir şey ya da poşet geçirin. Yakmasanız bile yanınızda bulunsun. Bu da sizi hayvan tehlikesine karşı korur.

Kamp Alanını Çevreleme

Ateş için yeterli odunu topladıktan sonra bir de kaldığınız kamp alanını çevrelemek için odun toplamanızı öneririm. Kırılmış ve devrilmiş büyük ve uzun ağaç gövdelerini yatay bir şekilde daha küçük dal parçalarını dikey bir şekilde koyarak kendi çitinizi oluşturabilirsiniz. Böylelikle her türlü tehlikeye karşı daha güvende hissedeceksiniz.

Kamp yapmak için gerekenler

Yemek

Ateşle ya da yemekle uğraşmak istemiyorsanız yanınıza her öğün için hazır yemeklerden ya da konservelerden almanızı öneririm. Gerçekten hayat kurtarıyor.

Ayrıca hayvan tehlikesinin olduğu bir yerde kamp yapıyorsanız akşam yemeğinde sucuk ya da et gibi kokulu şeyleri yapmamanızı tavsiye ederim. Çünkü hayvanlar gece boyu bu kokuyu alarak ateşinizi söndürüp yattığınızda kamp alanınıza gelmek isteyebilirler.

Çöp Poşetini Asmak

Yine olası bir hayvan tehlikesine karşı gece yatmadan önce çöp poşetinizin ağzını sıkıca bağlayın. Bir ağacın üst dallarına kısacası hayvanların erişemeyeceği ve rahatlıkla kokusunu alamayacağı bir yere asın.

Not

Unutmayın ki doğaya huzur bulmak ve güzel vakit geçirmek için gidiyoruz. Doğaya zarar vermek ya da ağaçları kesmek için değil. Bu yüzden yakacak odun toplarken lütfen yere düşmüş ya da kuruyarak kökünden kopmuş ağaç dallarını toplamaya özen gösterin. Ağaçları kesmeyin, iyi kamplar!

Farklı deneyim yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz. Bizi Instagram‘dan takip etmeyi unutmayın!