Stockholm Gezi Notları – Ucuz Avrupa Gezisi Nasıl Yapılır
Bu yazımızda Stockholm gezilecek yerler hakkında yararlı ve detaylı bir sürü bilgi bulabilirsiniz. Karşınızda Stockholm gezi rehberi! Stockholm gezisi için İskandinav ülkeleri gezisi her zaman pahalı olur diye bir yanılgıya düşmeyin. Çünkü görmek istediğiniz yer en pahalı Avrupa şehri bile olsa ucuza Avrupa gezmek mümkün!
Avrupa’da ucuza gezmek mümkün mü? Ucuz Avrupa gezisi hiç olur mu canım! dediğinizi duyar gibiyiz. Evet, Stockholm gezi rehberi sayesinde İskandinav ülkeleri arasından birini görmüş olacaksınız. Hem de az parayla gezmek hissinin ferahlığıyla bu gezinizi herkese anlatacaksınız! Hazırsanız başlayalım.
Stockholm Nerede
Kuzey Avrupa ülkeleri arasında bulunan Stockholm, İskandinavya kültürü merkezi olan İsveç’in başkentidir. Yaklaşık olarak 2 milyon nüfusa sahip olan Stockholm aynı zamanda İsveç’in en büyük şehridir. On dört adet adaya ve kanallara sahip olan Stockholm bu özelliği açısından Venedik’e benzetilmiş. Bu yüzden Kuzeyin Venedik’i olarak da bilinen kanalları ile ünlü Avrupa Şehri olarak da bilinmektedir. Para birimi olarak İsveç Kronu (SEK) kullanılmaktadır.
Stockholm Gezi Rehberi
Uçak Bileti
- Öncelikle kampanyalardan haberdar olmak ve fırsatları kaçırmamak için Pegasus’a üye olmanızı öneririm. Telefonunuza uygulamayı indirdiğinizde ve üye girişi yaptığınızda indirimler telefonunuza bildirim olarak geliyor. Böylece ucuza uçak bileti alma şansınız oluyor.
- Yurt dışı uçak kampanyaları takip ettiğimiz bir dönemde beklediğimiz indirim Pegasus’tan geldi. İstanbul – Stockholm arası uçak biletimizi gidiş dönüş kişi başı 225 liraya aldık.
Kalacak Yer
- Stockholm’de kalacak yer seçenekleri arasında Airbnb ev kiralama yer alıyor tabi ki. Ancak bu geziniz için ev kiralamanızı tavsiye etmiyorum. Çünkü şehir çok pahalı olduğu için haliyle kalacak yer fiyatlar çok yüksek. Özellikle Airbnb ev kiraları, hosteller ve otellere göre çok yüksek durumda.
- Kalacağınız yerin Vasastan, Norrmalm ya da Kungsholmen bölgelerinden birinde olmasına özen göstermenizi tavsiye ederim. Çünkü bu bölgeler merkeze ve tren istasyonuna yakın bölgelerdir ve gezmenizde büyük kolaylık sağlayacaktır.
- Biz, yukarda belirttiğim 3 bölge arasından diğerlerine göre daha uygun fiyatlı olan Vasastan bölgesini seçtik. Rex Petit Hotel’de kalmayı tercih ettik.
Rex Petit Hotel
Bu oteli tavsiye üzerine tercih ettik. Ayrıca fiyata açık büfe kahvaltının dahil olması ve konumunun merkeze olan uzaklığı bizi gerçekten cezbetmişti. Aynı zamanda Vasastan bölgesindeki en uygun fiyatlı otel olması, sabah kahvaltısı tercih sebebimiz oldu.
Rex Petit Hotel Deneyimleri
Öncelikle fiyat olarak 2 kişilik oda ve ortak banyolu tuvalete 5 gece 6 gün için 2 kişi 2784 lira ödedik. Bizim için bu otelin en cezbedici yanı her an ücretsiz çay ve kahve içebilecek olmaktı. Kahve makinesinden sütlü, sade, cappuccino gibi istediğiniz özellikteki kahveyi seçip alabiliyorsunuz. Çay içmek isterseniz ise bir kutuda 4-5 çeşit sallama çay bulunuyor. Odalarda ya da otelin içerisinde sigara içilmiyor. Ancak kahvaltı yapılan bölümün arkasında avlu gibi bir yer bulunuyor. Sigara içmek için otel kapısının önüne ya da arkadaki bölüme geçip sigara içebiliyorsunuz.
Stockholm Gezi Rehberi: Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım (En Ucuz Ulaşım Yolu)
Stockholm Arlanda Havalimanı ile şehir merkezi arasında birden fazla ulaşım seçeneği bulunuyor. Ancak tabi ki bizim için önemli olan ekonomik olması.
Tren
- Stockholm Arlanda Express treni şehir merkezine 20 dakika gibi kısa bir sürede varıyor. Ancak bilet fiyatları gerçekten dudak uçuklatacak miktarda pahalı. Bir kişi sadece gidiş için bilet alırsanız 299 SEK (bu fiyat şimdiki kurla yaklaşık 223 Türk Lirası ediyor), gidiş-dönüş ise 579 SEK. Bu yüzden bu seçeneği direkt olarak eliyoruz.
- Commuter train (banliyö treni) tek yön bilet fiyatı 152 SEK civarındadır. 43 dakika gibi bir sürede havalimanından şehir merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak bu seçenek de fiyat açısından pek de parlak görünmüyor.
Taksi
- Havalimanı kapısından çıktığınız anda her köşede bir taksi bulabilirsiniz. Ancak daha yeni gittiğiniz ve yollarını bilmediğiniz bir yerde taksiye binmenin pek iyi bir seçenek olduğunu düşünmüyorum. Fiyatlar firmadan firmaya değişiklik gösterebiliyor. 495 ile 595 SEK arasında bir fiyat ödemek durumunda kalabilirsiniz ki bu hiç de bizim harcamak istediğimiz bir miktar paraya denk gelmiyor. Bu seçeneği de geçiyoruz.
Otobüs
- Flygbussarna otobüs firması ile 45 dakika civarında şehir merkezine ulaşmanız mümkün. Ancak bilet fiyatı 119 SEK olan bir otobüs ile şehir merkezine gitmek istemiyoruz.
- Eğer uçağınız gece geç saatlerde Stockholm’e iniş yapacaksa yine toplu taşıma araçlarından numarası 592 olan gece otobüslerini tercih edebilirsiniz. 72 SEK ödeyerek 90 dakika gibi bir sürede şehir merkezine gidebilirsiniz.
En Uygun Ulaşım Yolu: Kullanacağımız Ulaşım Aracı ve Hayat Kurtaran FlixBus
- Havaalanı ve şehir merkezi arasında kullanabileceğiniz ulaşım araçlarından fiyatı en uygun olanı ve hatta ‘diğerlerine kıyasla neden bu kadar ucuz’ diye düşünebileceğiniz bilet fiyatına sahip FlixBus ile paramız cebimizde kalıyor. Hemen FlixBus uygulamasını indirip Stockholm Arlanda Havalimanı – Stockholm şehir merkezi otobüs biletinizi 3 – 8 Euro arasında bir fiyata alabilirsiniz. Üstelik biletiniz kare kod olarak uygulamaya geliyor ve otobüse binmeden önce onu okutmanız yetiyor.
Şehir İçi Ulaşım
Stockholm gezi rehberi olmazsa olmazlarından olan ulaşım konusuna göz atacak olursak… Bir şehri tam anlamıyla gezdiğini hissetmenin en iyi yolu şehri yürüyerek keşfetmektir bence. Sokaklardan geçerken internette daha önce görmediğiniz küçük müzeleri, tarihi yapıları ya da farklı etkinlikleri keşfetme imkanınız olur. 6 günlük gezi süresinde ulaşıma harcayacağınız parayı daha farklı yemeklere, müzelere ya da alışverişe harcama şansı bulursunuz. Ucuza gezmek istediğimize göre başlayalım yürümeye!
En Ucuz Market
Stockholm pahalı Kuzey Avrupa şehirleri arasında yer alıyor. Bu yüzden market fiyatları da ilk başta size fazla gelebilir. Ancak alttaki ipuçlarını okursanız market alışverişinizi ve yeme-içme olayını yine ucuza getirmeniz mümkün. Stockholm’de Coop, Hemköp ve 7-Eleven gibi marketler bulunmakta ancak aralarında en uygun fiyatlı olanı Lidl.
Lidl
- Yurt dışında çoğu şehirde görmüş olabileceğiniz bu market genel olarak fiyatları en uygun olan market diyebilirim.
- Stockholm marketlerinin en güzel özelliği satın aldığınız pet şişelerin ve cam şişelerin marketlerin önündeki otomatlarda geri dönüştürülebiliyor olması. Üstelik geri dönüşüm yaptığınız malzemeye (plastik, cam, vb) ve miktarına göre size markette kullanabileceğiniz bir miktar para tutarında fiş vermesi. Alışveriş yaptıktan sonra o fişi verdiğinizde fişte yazan miktar kadar indirim uygulanıyor.
Stockholm Gezi Rehberi: Yemek
Su
- İsveç çeşme suyunun temizliği ile övünen bir ülke. Bu yüzden çeşme suyu içiliyor. Yani çok lüks bir restorana ya da otele de gitseniz muhtemelen su istediğinizde size çeşme suyu vereceklerdir. Çeşme suyu içerim derseniz yanınızda termos ya da suluk götürebilirsiniz. Yok ben içemem derseniz ise marketten şişe su almanız elbette mümkün.
- Marketlerden şişe su almak yerine eğer musluktan su içme konusunda rahatsanız ve yanınızda termos, suluk gibi şeyler götürmediyseniz size bir ipucu: McDonalds ya da Max gibi hamburgercilerde isteyince size bedava su veriyorlar.
Söderte
İsveç’e özgü çiçek ve meyve aromalı bir bitki çayı olan Söderte’yi gördüğünüz anda alıp denemenizi tavsiye ederim. Tadına ve kokusuna aşık olduğumuz bu çayı Türkiye’ye geldikten sonra gerçekten çok özledik. İsveç’teki marketler dışında başka hiçbir yerde satılmıyor bu yüzden İsveç’e giden kişilerden tek istediğimiz şey artık Söderte oluyor.
Max
Stockholm yemek planı olarak Max burger. Burası bir hamburgerci ve gerçekten lezzet ve fiyat konusunda çok iyi bir yer. Gitmenizi tavsiye ederim. Üstelik içeceği sınırsız kendinizin doldurabileceği bir alan var ve o kısımda içecek olarak su da yer alıyor. Bunlara ek olarak burada etsiz ve vegan alternatifler de mevcut. Bir hamburger menüsü 52 SEK civarı (38 TL).
McDonalds
Her yerde, her zaman hayat kurtarıcı. Menü almasanız bile tekli hamburgerlerinden 5 tane yiyince hem karnınız doyuyor hem paranız cebinizde kalıyor. Örneğin 1 cheeseburger 10 SEK (7.25 TL).
K25
Stockholm’de yemek nerede yenir diye düşünüyorsanız burayı tavsiye ederim. Burası içerisinde yan yana küçük bir sürü yemekçinin bulunduğu kapalı bir mekan. Hamburgerciden tutun Çin yemekçisine, çorbacısından tutun salatacısına kadar dilediğiniz çoğu şeyi bulabilirsiniz. Güzel şeyler yemek istiyorum ama çok da para vermeyeyim derseniz burası size göre. Beijing 8’i tavsiye ederim, uygun fiyata noodle yeme şansını kaçırmamalısınız. Biz 2 adet noodle’a 62 SEK (46 TL) vermiştik.
Sushi Rullen
Stockholm ucuz yemek adresi Sushi Rullen.Bu dükkana sokakta yürürken, 5-6 caddede bir rastlayabilirsiniz. Sushinin kesilmemiş rulo versiyonunu düşünün. Alıyorsunuz ve ısıra ısıra yiyorsunuz. 1 adet sushi rulosunun fiyatı 30 SEK civarı (22 TL). Hem fiyatı uygun hem de size bir ipucu: Dükkan akşam saat 6 civarında kapanıyor ve ellerinde satamadıkları birkaç rulo sushi kalıyor tabi ki. Biz tam o saatlerde gidip 2 sushi rulosu almak istedik. Çalışan kadın zaten dükkanı kapatacakları için kalan sushiler atılmasın diye bize bedavaya 2 sushi daha verdi. Siz de o saatlerde gidip şansınızı deneyebilirsiniz.
Atıştırmalık
Marketlerin fırın bölümlerinde her sabah simitler, poğaçalar, donutlar, başka türlü hamurlar, vb yapılıyor. Kahvaltınızı yapmış olsanız bile markete uğrayıp 1-2 krona bunlardan almak ve öğle yemeğini onlarla geçiştirmek gerçekten günü kurtarıyor.
Alkol
İsveç’te sokakta içki içilmesi yasak ve akşam saat 6dan sonra içki satışı yapılmıyor. Normal marketlere girince sadece bira satıldığını ve çoğu biranın da alkolsüz olduğunu göreceksiniz. Yüksek alkollü içkiler Systembolaget adında bir markette satılıyor ve bu market de akşam saat 6da kapanıyor. Bu yüzden içki alacaksanız bu ayrıntılara dikkat etmek önemli.
Stockholm Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler
Medelhavst Museet
Girişi ücretsiz. İçerisinde eski medeniyetlerden kalma eserler bulunuyor.
Royal Palace
Sarayın içini gezmek ücretli. Ancak öğlen saat 12.00 civarında giderseniz askerlerin nöbet değiştirme törenini izlemeniz mümkün.
Nobel Prize Museum
Bu müzede ise geçmişten günümüze Nobel ödülü kazanan kişiler, hayatları, neler yaptıkları gibi hikayeler yer alıyor. Biz giderken cuma günleri akşam saat 5ten sonra giriş ücretsizdi ancak ücretsiz giriş günü ve saatlerini değiştirebiliyorlar buradan güncel olarak takip edebilirsiniz.
Vasa Museum
Stockholm’ün simgeleşmiş müzelerinden bir tanesi olan bu müzeye kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim. Giriş ücreti kişi başı 130 SEK (97 TL) olan bu müzeye para verdiğiniz için pişman olmazsınız.
Abba Museum
Siz de bizim gibi Abba hayranıysanız Stockholm’e gelip bu müzeye gitmemek olmaz. Girişi kişi başı 150 SEK (112 TL) olan bu müzede Abba’ya dair her şeyi bulabilirsiniz. İçerde Abba şarkıları ile kareoke yapabileceğiniz bir bölüm, Abba ile sahnede dans edebileceğiniz bir simülasyon, Abba albümleri, kıyafetlerini, eşyalarını görebileceğiniz ve müze kapanana kadar guitar hero oynayabileceğiniz yerler var. Biz gittiğimizde ekstra olarak dünyaca ünlü gitaristlerin gitarlarının sergilendiği bir yer vardı ancak siz farklı bir sergiye denk gelebilirsiniz. Kesinlikle tavsiye ederim.
ArkDes
Burası içerisinde gittiğiniz zamana göre değişen modern sergilerin olduğu bir müze. Girişi ücretsiz.
Moderna Museet
Moderna Museet koleksiyonu olarak geçen kısımların girişi ücretsiz. ArkDes ve Moderna Museet aynı bina içerisinde yer alıyor yani birini görmeye gittiğiniz zaman dilerseniz diğerini de gezebilirsiniz. Aynı zamanda eşyalarınızı koyabileceğiniz ücretsiz kilitli dolaplar mevcut. Bu da size terlemeden, yorulmadan gezme imkanı sağlıyor.
IKEA
Stockholm gezi rehberi duraklarımızdan olan meşhur Ikea İsveç markası ve Stockholm’de de koskocaman bir mağazası bulunuyor. Gezmek isterseniz haftaiçi İkea’ya gidip dönebileceğiniz ücretsiz otobüsler var. İkea otobüs durağına buradan ulaşabilirsiniz. Bu otobüsle isterseniz İkea çevresindeki AVM’lere de gidebilirsiniz ya da şehir merkezinin dışını görmek için de kullanabilirsiniz.
Ne yapacağız İkea’da zaten Türkiye’de var diye düşünmeyin çünkü İkea İsveç köftesi gibi ya da İsveç’e özgü başka şeyleri uygun fiyata yemeniz de mümkün. Örneğin Semla ve Kanelbulle İsveç’e özgü tatlılardır ve özellikle Semla’yı kesinlikle yemenizi tavsiye ederim.
H&M
Bildiğiniz gibi H&M de bir İsveç markası. Aman canım aynısı bizim evin yanında da var demeyip bir H&M mağazasına girmenizi tavsiye ederim çünkü uygun fiyatları ve indirimleri görünce dayanamayıp her şeyi almak isteyeceksiniz. Gerçekten her şeyin Türkiye’den çok daha ucuza satıldığını göreceksiniz.
İsveç Ritüeli: Fika
İsveç Fika nedir derseniz Fika kelime anlamı olarak İsveççe kahve molası anlamına geliyor. Dostlarla gün içerisinde bir araya gelip, çay özellikle de kahve içerken sohbetler edip yakınlaşmak, karmaşık hayatın zorluklarından biraz olsun uzaklaşmak için yapılan bir mola aslında. Öğleden sonra gibi başlayan bu mola zamanında bütün kafelerin dolduğunu siz de göreceksiniz.
Bistro Rolf de Mare
Fika zamanında siz de bir yerde oturup kahvenizi içip sohbet etmek isterseniz size bu restoranı öneririm. Aslında restoran ancak oturup sadece kahve içmek de mümkün. Üstelik Fika zamanında bir kahve alana bir kahve bedavaya geliyor ve yine paramız cebimizde kalmış oluyor. Bir kahveye 30 SEK (22 TL) ödemiştik yani kahvelerin tanesi 11 TL’ye geliyor.
Bu yazıda sizlerle Stockholm gezisi hakkında ipuçları vererek ucuza gezmek için neler yapılabileceğini anlatmış oldum. Umarım beğenmişsinizdir ve Stockholm gezi planı yaparken bu ipuçlarından yararlanırsınız. Yorumlarınız ve sorularınız olursa bekleriz, iyi gezmeler!
Bloğumuzdaki diğer seyahat yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.