Batum gezi rehberi ile kısa ve öz bir Batum seyahati planlayabilirsiniz. Görülecek yerler, yenilecek yemekler, yapılacak etkinliklerden bahsettik. Zamanınız dar ama enerjiniz bolsa her yeri kısa sürede gezebilirsiniz. Zamanınız varsa da geziyi zamana yayabilir ve çeşitlendirebilirsiniz. Biz yılbaşında Batum’a gittik. Yani kıştı ama daha önce yazın da orada bulunmuştuk. Kısacası Batum’da yazın yapabileceklerinizi de bulabileceksiniz. Kapsamlı bir yazı sizleri bekliyor. Öyleyse başlayalım.
Önemli Bilgiler
Öncelikle Batum’a gitme fikri ile akıllara gelen soruları cevaplamak isteriz. Aynı zamanda bazı küçük ama çok önemli ayrıntılardan da bahsetmeliyiz.
- Batum’a gitmek için vizeye başvurmanıza ya da pasaport sahibi olmanıza gerek yok. Yeni kimlik kartı ile giriş yapabiliyorsunuz.
- Her ne kadar kimlikle giriş yapılsa bile öncesinde yurt dışı çıkış pulu almanız gerekiyor. İsterseniz vergi dairesinin internet sitesinden isterseniz banka uygulamalarından ya da Sarp Sınır Kapısı’na gittiğinizde oradaki kiosktan ödeme yapabilirsiniz. Ancak sınır kapısında polis sırası çok kalabalık olduğu için önceden ödemenizi tavsiye ederiz.
- Normalde 15 yaş altı çocukların kimliğinde fotoğraf zorunlu değil. Ancak eğer yurt dışına seyahat edecekseniz çocuğunuzun kimliğinde fotoğraf olması şart. Yoksa çocuğunuzun kapıdan geçmesine izin vermiyorlar.
- Batum’a giderken yanınızda lira, euro ya da dolar götürebilirsiniz. Orada para birimi lari. Ancak burada paranızı lari yapmanıza gerek yok. Çünkü Batum’da kur daha iyi.
Ulaşım
Batum gezi rehberi yazısında ulaşım önemli bir konu tabi ki. Batum’a ulaşmanın pek çok yolu var tabi. Ama ekonomik olarak uygun seçeneklerden bir tanesi uçak ile Rize-Artvin havaalanına gitmek. İsterseniz otobüs ile de ulaşım sağlayabilirsiniz. Biz Ankara’dan gideceğimiz ve kısa sürede oraya ulaşmak istediğimiz için uçak tercih ettik. Havaalanından Havaş’a binerek Sarp kapısına ulaşmak mümkün. Biz kalabalık bir grup olarak gittiğimiz için bir tur otobüsü ile ulaşımımızı sağladık. Aynı zamanda havaalanından araba kiralamak da bir başka seçenek.
Sarp Sınır Kapısı
Sarp Sınır Kapısı’na geldiğinizde eğer araba kiraladıysanız şoför hariç tüm yolcuların inip yaya olarak sınırdan geçmesi gerekiyor. Yeni kimlik kartı ile girecekseniz polis kontrolüne gelmeden bir kağıt dolduruyorsunuz. Bu kağıt polis kontrolünden hemen önce dolduruluyor. O yüzden gitmeden önce yapabileceğini bir şey değil. Sınır kapısına gittiğinizde ve içeri girdiğinizde yapacaksınız. Bu kağıdı polis kontrolü sırasında polise veriyorsunuz. Aynı zamanda seyahatiniz boyunca saklamanız hatta yanınızda bulundurmanız lazım. Çünkü çıkarken de aynı kağıdı kullanacaksınız. Polisten geçtikten sonra Duty Free mevcut. Ancak buradan fazla içki alırsanız Gürcistan polisi girişte sıkıntı yapabiliyormuş.
Kapıdan geçtikten sonra hemen dışarıda yan yana bir sürü döviz bürosu var. Bence paranızı burada lariye çevirmeyin. Çünkü şehir merkezinde kur daha iyi oluyor genelde.
Konaklama
Biz Colesseum Marina Hotel’de kaldık. Buradan inceleyebilirsiniz. Otel konum olarak iyi bir yerde. Merkeze aşırı yakın değil. Yaklaşık bir 3 km uzaklıkta. Ancak yürüme mesafesi sayabiliriz çünkü biz hep yürüdük :). Otel biraz eski tabi ki ama odalar gayet yeterli. Eğer yazın giderseniz otel direkt deniz kenarında olduğu için denize de rahatlıkla girebilirsiniz. Fiyat olarak da gayet uygun. 2 kişi 2 gece için 1475 TL ödedik. Otelin havuzu ve spası var. Ancak yılbaşı sebebiyle kapalıydı. Biz giremediğimiz için yorum yapamıyorum.
Batum Gezi Rehberi: Gezilecek Yerler
Miracle Park
Burası deniz kenarı boyunca giden uzunca bir park. Ali ve Nino Heykeli, Alfabe Kulesi ve Observation Wheel isimli dönme dolap Miracle Park’ta yer alıyor. Cha Cha Kulesi de bu parkı biraz geçince. Gezilecek görülecek yerlerin çoğu burada olduğu için isterseniz direkt buradan gezmeye başlayabilirsiniz.
Ali ve Nino Heykeli
Batum gezi rehberi diye ararsanız karşınıza çıkacak ilk şey Ali ve Nino heykeli olacaktır. Batum’un simgesi haline gelmiş bu yapı gerçekten çok ünlü. Ancak fotoğraflarda herkes sadece heykeli çekmeye çalıştığı için heykel devasa bir boyutta gibi görünüyor. Fotoğraflara bakıp aşırı büyük bir şey beklentisine girmeyin. 3 metre uzunluğunda bir heykel. Sadece hareketli olduğu ve iç içe geçebildiği için farklı bir büyüsü var. İki farklı kültürden gelen kişilerin aşkını ve yaşadıkları zorlukları sembolize etmek için yapılmış bir heykel.
Alfabe Kulesi
Bu kule Gürcü alfabesini temsil ediyor. Sarmal yapısının üzerindeki harfler alfabeyi oluşturuyor. Asansör ile en üstüne çıkmak mümkün. En üstte bir restoran mevcut. Yukarı çıkmak 20 lari.
Observation Wheel (Dönme Dolap)
Dönme dolap Ali ve Nino’nun hemen yanında. Eğer binmek isterseniz 10 lari. Bazı yorumlarda 20 lari verip alfabe kulesine çıkmaktansa buna binmek daha mantıklı diye okudum. Ben de bu yoruma katılıyorum :).
ChaCha Kulesi
Bu kule muhtemelen size tanıdık gelecektir. Çünkü İzmir’deki saat kulesinin aynısı. İzmir’dekini çok beğenip buraya da aynısından yapmışlar. Üstelik bazı bloglarda okuduğumuza göre Temmuz ve Ağustos aylarında saat 19.00’da çeşmeden 10 dakikalığına Batum’un ünlü içkisi chacha akıyormuş.
Argo Teleferiği
Burası görece gezilecek yerlere biraz uzakta kalıyor. Batum’u uzaktan seyretmek için panoramik bir manzara sunuyor. Fiyat da 30 lari. Yukarıya çıkış 15 dakikaymış.
Batum Tanrının Annesi Kilisesi
Güzel ve görkemli bir kilise. Biz gittiğimizde kapalıydı dolayısıyla içeri giremedik. Belki de tam yılbaşı akşamı görmeye gittiğimiz için olabilir. Ancak dış kısmından ve karanlıkta görmemize rağmen beğendik.
Europe Square
Burası Batum’un merkezi, büyük bir meydanı. Burada Astronomik Saat bulunuyor. Karşılıklı restoranlar, kafeler, McDonalds, KFC gibi yerler mevcut. Aynı zamanda tam olarak bu meydanda Royal ve Princess Casino da yer alıyor. Bu yıl yılbaşı partisinin olduğu meydan burasıydı.
Midia Heykeli
Bu heykel şehrin ana merkezi olan Europe Square’in tam ortasında. Yani Avrupa Meydanı’na gidip bu heykeli görmemeniz mümkün değil. Meydanın tam ortasında artık Batum için simgeleşmiş bir yapı.
Neptune Fountain
Bu da tiyatro meydanında bulunan bir heykel. Hemen arkasında Batum tiyatro binası var.
Dancing Fountains
Burası sahil şeridindeki yürüyüş yolunun hemen yanında bir meydan. Burada çeşitli müzikler eşliğinde su ve ışık gösterisi oluyor. İzlemesi keyifli.
Batumi Central Park
Burası uzun ve geniş bir park. Ortasında göl, kenarında da oturacak banklar mevcut. Havanın sıcak olduğu zamanlarda eminim ki oldukça dolu oluyordur.
Botanik Bahçesi
Eğer yaz ya da bahar aylarında Batum’a giderseniz bu kocaman botanik bahçeye gitmenizi öneririm. Zamanınız darsa hiç planlama yapmayın çünkü gerçekten büyük ve tamamını gezmeniz günün yarısını alır. Vaktiniz varsa ya da özellikle doğa, bitkilere meraklıysanız gidin çünkü bitki çeşitliliği de çok. Giriş ücretli. Aşağı kapıdan gezmeye başlarsanız yokuş yukarı gezmeniz gerekir. Bu sebeple üst kapıdan başlayabilirsiniz.
Batum Gezi Rehberi: Yeme-İçme
Gürcistan’ın en ünlü iki adet yemeği var. Bir tanesi khinkali diğeri ise haçapuri. Khinkali (inkali diye okunuyor) bizdeki hingel ya da hengel diye bildiğimiz mantı aslında. Sadece buradakinin özelliği bir adet mantının avuç içi büyüklüğünde olması. Bir porsiyon inkalide genellikle 6-7 adet mantı oluyormuş ve bir kişi için yeterli oluyormuş. Bir başka özelliği de el ile yenmesi. Hamurun birleştiği noktadan tutup ters çevirerek ve ısırarak yeniyormuş. Hatta o tutulan kısım yenmiyormuş. Genellikle kıymalı versiyonu ünlü ama tabi isterseniz peynirli, patatesli ya da mantarlı seçenekleri de mevcut. Bir de Gürcistan’da kişniş çok kullanılıyormuş yemeklerde. Bizdeki maydanoz gibi aynı kıymanın içerisinde kişniş vardı örneğin. Kişniş sevmeyen bir kişi olarak bize çok hitap etmedi tadı.
Bir de haçapuri çok ünlü. Ancak haçapurinin de pek bir özelliği yoktu bizce. Çünkü bildiğimiz peynirli pide. Hatta insan kaşarlı pide bekliyor peynirli isteyince. Ama içerisinde kaşar yok. Onun yerine pek de tadı olmayan tuzsuz farklı bir peynir var. Sanırım özelliği üzerine yumurta kırılmasıymış. Ama biz yumurtasız istemiştik belki de o yüzden beğenmedik. Siz yerseniz yumurtalısını tercih edebilirsiniz.
Biz bu yemekleri Kvirike Restoran’da yedik. Çok kişi gittiğimiz için orada yaşayan bir tanıdığımız bize orayı ayarlamıştı. Ancak servis çok yavaştı. Yiyecekler unutuldu, gelmedi ya da geç geldi. O yüzden bu restoranı pek tavsiye etmem. Ama aşağıda başka ünlü restoranlardan bahsettim. Onları tercih edebilirsiniz.
Neocca
Neocca güzel bir restoran. Üstelik biz yılbaşında gittiğimiz için diğer kaydettiğimiz çoğu yer kapalı olmasına rağmen burası açık birkaç restorandan biriydi. Ortamı çok güzel süslemişlerdi. Servis gayet güzeldi. Biz burada tavuklu ve domuz etli taco yiyip beyaz şarap içtik. Taco gayet lezzetli ve güzeldi tavsiye ederim. Fiyatlar da diğer mekanlar gibi ne çok yüksek ne çok düşüktü.
McDonald’s
Biz ilk gittiğimiz gün çok yürümüş ve acıkmış olduğumuz için Avrupa Meydanı’ndaki McDonald’sa girdik. İçeride seçim ve ödeme yapabileceğiniz kiosklar mevcut. Ekranda istediğiniz hamburgeri ya da menüyü görüp seçebiliyorsunuz. Yalnız Türkiye’de alışık olmadığımız bir şey var ki standart menü aslında çocuk menüsü boyutunda. Yani ülkemizdeki gibi standart boy patates kızartması ya da içecek istiyorsanız bir büyük boyu tercih etmelisiniz. Bize çok garip gelen şeylerden biri de ödeme sırasında kendinize numara seçiyor olmak ve siparişin masaya geliyor olmasıydı. Oldukça da büyük bir McDonald’stı. Çocuk menüsü boyutunda patates ve kola ve bir cheeseburger yaklaşık 12 lari.
Şarap
Gürcü şarapları çok ünlü. Eğer şarap tüketiyorsanız kesinlikle denemelisiniz. Özellikle kindzmarauli ve saperavi şarabı içmenizi tavsiye ederim. Çok lezzetli. Biz marketten Kindzmarauli Marani marka şarap almış ve çok beğenmiştik. Şarap evinde tadım yapmak ve oralardan almak ya da içmek isterseniz Bu & Khari Wine Bar ve Wine Notes’u tercih edebilirsiniz. Umarım dil problemi yaşamayacağınız birilerine denk gelirsiniz.
Ayrıca bira, kokteyl içip oturmak için Conte, ChaCha Time ya da Sami Ludi tercih edilebilir.
Yazın giderseniz yeme-içme için için FanFan’ı tercih edebilirsiniz ama kışın kapalı biz gidemedik.
Ek olarak Adjaruli, Khacapuri gibi tatlar için Laguna’ya ya da Retro Sakhachapure’ye gidebilirsiniz. Yerel lezzetler için Tavaduri, Pirosmani ya da Cafe Adjara’ya gidebilirsiniz.
Kahvaltı ya da kahve için uğramak isterseniz BK, Blue Elephant ve Leuville’e gidebilirsiniz.
Hepsini haritanıza kaydedin ve acıktığınızda en yakın olanı tercih edin 🙂
Casino
Gürcistan’daki kumarhaneler Kıbrıs’taki gibi her bütçeye hitap etmiyor. Çoğu, girişte yüklemeniz gereken bir miktar talep ediyor. Sanıyorum ki hafta içi ya da özel bir gün olmayan zamanlarda istisnalar oluyordur. Fakat biz yılbaşında gittiğimiz için hemen hemen her yer öyleydi. Gürcistan’ın en büyük casinosu Eclipse, girişte 500 dolar yüklemenizi istiyor. Sheraton bünyesindeki Peace 100 dolar yüklemenizi talep ediyor. Hilton’daki Casino International Batumi ise 200 dolar yüklemenizi istiyor. Ayrıca Radisson’daki Iveria da güzelmiş. Özel bir günde gittiyseniz ve yükleme limiti olmasın istiyorsanız Wyndham bünyesindeki Princess Casino tercih edilebilir fakat çok kalabalık olduğunu söylemeliyim. Tam meydanda bulunuyor bu sebeple yeme-içme için de tercih edebilirsiniz.
Diğer seyahat yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda yeni yazılardan haberdar olmak için bizi Instagram‘dan takip etmeyi unutmayın!
Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz.